Wegelin – grosshandlare och bruksägare

Del 13 av 17 i serien Skeppsbroadeln

Johan Wegelin (1711-1788) föddes i Riga som son till Anton Wegelin och Elisabeth Sticht. Han flytade som vuxen till Stockholm där han först var körsnär, senare grosshandlare.  Han köpte Uttersbergs bruk och Skärviken år 1771. Sen tidigare ägde han egendomen Marielund i Funbo socken i Uppland samt hus och sockerbruk i Stockholm. I sitt andra äktenskap var han gift med Hedvig Schmeer (1737-91) och på så sätt var han svåger med Jacob Schutz (1709-71), direktör i Ostindiska kompaniet, och med Daniel Pettersson (1720-1802), rådman och borgmästare i Göteborg.

Dottern Hedvid Wegelin (1766-1842) var gift med brukspatron J.N. Tersmeden medan sonen Johan Hindrich Wegelin (1768-1856) övertog faderns bruk, sockerbruk och handelsfirma liksom förmodligen andelen i Västindiska kompaniet. Johan H Wegelin inköpte Schisshyttans bruk, Rämshyttan samt Ulvsunda gård i Stockholm.

Kommerserådet och grosshandlaren Johan G Wegelin (1768-1843), som var kusinbarn till Johan Hindrich Wegelin som son till Georg Wegelin, bedrev affärer tillsammans med med sin släkting i firman Wegelin & Co. Han var också medlem av direktionen för Göta kanalverk från början till 1828, fullmäktig i Riksbanken 1805-10 och i Riksgäldskontoret 1812-29. Georg Wegelin flyttade också från Riga till Stockholm i likhet med sin farbror Johan Wegelin.

Vid hans död ärvdes bruken av dottern Johanna Charlotta Wegelin (-1878) och hennes man Carl Fredrik Knut Nieroth (-1878). Innan sin död sålde paret Uttersbergs bruk och andra egendomar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Bohnstedt – RiddarhyttanBeskow – grosshandlare och författare >>
Advertisements

2 Replies to “Wegelin – grosshandlare och bruksägare”

Kommentarer inaktiverade.