75% av alla bussar i trafik har fel

Polisen i Göteborg undersöker regelbundet bussar. Vid senaste kontrollen så hade 75% av alla bussar olika former av anmärkningar. Av 60 kontrollerade bussar hade 40 stycken en eller flera anmärkningar. 10 bussar som alltså gick i trafik fick användningsförbud. En buss för att däcken var för slitna. Polisen menar att detta dock är en förbättring jämfört med tidigare. Men bra är det helt klart inte.

En grundläggande orsak till de återkommande eller snarare ständiga och permanenta problemen med bussar i linjetrafik är privatiseringen. Privata bolag med kortsiktig vinstmaximering som mål går dåligt ihop med ett anbudsförfarande där billigast i praktiken alltid vinner. I det läget finns bara två grundläggande sätt att tjäna pengar för företagen, minskat underhåll och minskad personal. Resultatet blir sämre bussar och sämre busstrafik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements