The Wire – en fantastisk TV-serie

Hamnen, från vänster; Greken, Nick Sobotka och Frank Sobotka

Serien handlar om Baltimore. En stad med en stor hamn och en stor bilfabrik. På nåt sätt påminner det en hel del om Göteborg. En stad med en stor bilfabrik och en stor hamn. Med cirka 500 000 i staden vilket är ungefär lika många som Baltimores 600 000. Baltimores stadsområde är dock betydligt större än Göteborgs, det bor 2,7 miljoner människor i stor-Baltimore, men bara cirka 900 000 i stor-Göteborg. En annan skillnad är att Göteborg har sina bilfabriker kvar. Det har inte Baltimore. Bägge städerna har dock fortfarande en stor hann. Godsmängden i Baltimores hamn var år 2008 33 miljoner ton och i Göteborgs hamn år 2006 40 miljoner ton.

Baltimore har dessutom, i motsats till Göteborg, ett antal skyskrapor och en anna skillnad är att majoriteten av Baltimores befolkning är svarta. Men klassmässigt påminner de två städerna mycket om varandra så jag tycker att The Wire är speciellt njutbar för en Göteborgare. De har också sina kriminella gäng och vi i Göteborg har våra. Vissa likheter där också kan man tycka. fats det är mycket våldsammare i Baltimore. I hela Sverige är det 90 mord per år, i bara staden Baltimore var det 223 mord under år 2010. Så man kan lugnt säga att Sverige är ett land och Göteborg en stad med låg brottslighet.

Tv-serien The Wire handlar till stor del om hamnen, om arbetslöshet, om knarkhandel och folks försök att överleva under besvärliga och knappa omständigheter. Jag såg hela The Wire första gången serien gick på svensk TV. Det är en grymt bra serie som känns verklighetsnära och som handlar om en stad med klara paralleller till Göteborg. Att se den är ett måste. En liknande tv-serie skulle kunna göras om Göteborg också tycker man. Om den blir lika bara eller inte är nog främst en fråga om resurser.

Intressant?
Media: AB, EX, DN, SVD, O & B, FZ, IMDB, HBO,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Jag tyckte också den var hemkt bra. Men om jag inte minns fel så återkom den ständiga sammankopplingen mellan fack och maffia. Har det verkligen varit så vanligt i USA? Det finns väl berömda fall, men i varje tillfälle facket avbildas i film eller TV?

  • Det var ingen sammankoppling fack-maffia utan snarare att hamnarbetare (inklusive en facklig ledare) utifrån arbetslöshet och en hopplös situation hamnade i klorna på gangsters. Det stora facket med gangsterkopplingar har varit Teamsters men det har förekommit i andra grupper också. problemet var de extremt våldsamma arbetsgivaran på 1920- och 30-talen som använde gangsters eller privatpoliser Något som ledde till att facken började göra detsamma för sitt eget skydd. Vilket innebar korruption i slutändan. Så har jag i alla fall fattat det om vi ska förenkla rejält. Men det vore faktiskt nåt att kolla upp.

   • Anonym

    Ok, det var ett tag sedan jag såg serien och jag vet inte hur Baltimores historia sett ut i frågan. Jag är en storkonsument av amerikansk propaganda (filmer och TV-serier), ja skräpkultur i största allmänhet, jag älskar att sitta och analysera dem, att se hur sk ”focus group studies” påverkar en serie till exempel. Hur de dussinförfattare som skriver dessa, ovetande förmedlar sin moralsyn och sina sociala influenser, mycket intressant, ungefär som att se något skapat av barn/tonåringar.

    I allt jag sett från det där landet har fack och maffia alltid kopplats samman, det är den mest konsekventa propagandan som finns i amerikansk skräpkultur. Inte ens könsrollspropagandan är så outmanad i amerikansk skräpkultur. Men fack – maffia kopplingen kan också förklaras med att det är den mest underhållande vinkeln vad gäller USA och fack som ändå har viss verklighetsförankring.

    Med propaganda menar jag inte enbart budskap som medvetet förmedlas, det är även när propagandaoffer skriver manus och omedvetet förmedlar propagandan de utsatts för, det är de intressanta bitarna med skräpkultur.

    • Vi är nog helt överens i frågan.

 • Ilhan Gönel

  Jag håller med dig. Riktigt tung serie!

 • Pingback: The Wire i verkligheten - Baltimore och BGF | Svensson()

 • Pingback: Sopranos - bästa TV-serien? | Svensson()