Bottennapp för sossarna i opinionen

I kölvattnet av medias hets mot Håkan Juholt så har sossarna backat rejält i opinionen. Men Håkan Juholts eventuella bristande trovärdighet är inte grunden till tappet i opinionen, utan grunden till opinionsraset är bristen på politik och sedan utlöste mediahetsen mot Juholt ett opinionsras som skulle kommit förr eller senare ändå.

Socialdemokraterna har under cirka 30 års tid fjärmat sig från den politik och det arbetssätt som man använde för att bli det största politisk partiet i Sverige. Man har rustat ner folkrörelserna, istället för att lära folk hur man kämpar för sin ska, hur man organiserar sig demokratiskt, hur man gemensamt kan uppnå vad man vill ha så har socialdemokraterna under 50 år lärt ut att man ska rösta på dem så fixar de saken. Folklig aktivitet har ersatt av ombud och representanter med höga löner och privilegier. När dess ombud och representanter inte längre kan levererar förlorar de självklart stöd. Socialdemokraterna har uppmuntrat till en individualistisk syn på verkligheten, till att var och en är sin egen lyckas smed. Man har uppmuntrat till ett samhällsklimat där rika gynnas och fattiga missgynnas. Där arbetarklassen slutat att organisera sig för att kräva sin rätt, där segregationen och klasskillnaderna ökar. Självklart tappar man stöd.

För att denna dåliga situation i samhället ska kunna vändas handlar det inte om att uttrycka sin politisk vilja på bästa och slagkraftigaste sätt utan det handlar om att människor måste organisera sig, arbetarklassen måste ta tag i sina egna problem igen. Det är detta som arbetarpartierna ska säga. Ska det bli bättre måste vi organisera oss och kämpa tillsammans. Annars kommer den högervridna privatiserings- och nedskärningspolitiken att fortsätta med ökade klyftor och fattigdom som resultat.

Att vända skutan kommer att ta tid. Det är inget som kan åtgärdas genom att säga de rätta sakerna, se rätt ut i TV eller ha den fräckaste reklamkampanjen. Det handlar inte om varumärkesbyggande utan om politisk (vilket inte i huvudsak betyder i partier) organisering på arbetsplatsen, i bostadsområden och på andra håll där vi genomlider vardagen.

Läs också: Vänstern som ett problem, Arbetsplatskmap – fällor och återvändsgränder

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, K & Å, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Bottennapp för sossarna i opinionen”

Kommentarer inaktiverade.