Fotboll är ingen demokratisk rättighet

Att spela fotboll eller att titta på fotboll är ingen demokratisk rättighet. Fotboll ingår inte i det som är grundlagsskyddat. Inte heller  är fotbollen en folkrörelse bara för att väldigt många spelar fotboll. Det är ju betydligt färre som är aktiva i föreningsstyrelser, som tränare eller liknande. Kommersiell idrott, som det handlar om fallet med fotbollen i de högre serierna, är definitivt ingen folkrörelse utan affärsverksamhet. Det finns ingen anledning att låta samhället betala kostnader som orsakas av kommersiella verksamhet som elitfotbollen. Det är alltså rätt av polisen att ta betalt för bevakningen på fotbollsmatcher. Skattepengar ska inte går till elitistisk kommersiell verksamhet. Elitfotbollens representanter som skrivit en debattartikel i SVD har alltså helt fel i sak och helt fel inställning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Lars-Johan Persson

    Ser du inga problem med att ta betalt för polisverksamhet?

    • Jag vet inte riktigt vad du menar. Men polisen har i alla tider tagit betalt av kommersiella arrangemang som inte skyddas av den svenska grundlagen och annan lagstiftning.

  • super_leggera

    Helt riktigt, precis min uppfattning; vinstintressena bakom fotbollen ska betala för upprätthållandet av ordning på sina privata tillställningar. Skattebetalarna ska vare sig bygga arenor eller betala vakthållning för privat verksamhet.

    Huliganer är att betrakta som småskalig terrorism, och bör avhandlas legalt i ett sånt sammanhang. Det finns alltså en offentlig sida av problemet, men principen för sportevent måste vara att intressenterna tar både smällarna och gör vinsterna. Ska det offentliga ta smällarna ska det också göra vinsten.