Rasistisk socialism

Boknytt
Nation, ras och civilisation
Håkan Blomqvist
Carlssons bokförlag

Rasistisk socialism

Europas skamfulla rashistoria är känd. Mindre kända är de utbredda tankarna på ”Nation, ras och civilisation i svensk arbetarrörelse före nazismen”, som socialistiske historikern Håkan Blomqvist grävt fram och dokumenterat i sin superintressanta tegelsten.

Där finns tankesopor som chauvinism, rysshat, förakt mot slaver, antisemitism, germandyrkan, arisk mystik, eurocentrism, vithetsrasism, västcivilisatorisk överlägsenhetskänsla, rasbiologi, rashygien och rasrenhet. Hela det vidriga nationalsocialistiska batteriet i lightversion.

Blomqvist bygger på nedtystade Christer Strahls politiskt ovälkomna forskning som visar att nationalism och socialism länge var tvillingar (Folket = Nationen). Kan vi nu hoppas att den seglivade efterkrigsmyten om nationalismens ensidiga högerreaktionära väsen dör ut? Nationstanken kan ju lika gärna vara vänsterradikal eller folkhemssossig.

Se även böckerna ”Vad är nationalism?”, ”Är svensken människa?”, samt ”Nationalism” (Sörlin) för fakta om nationalismens partilöshet. Och dess Janusansikte av gemenskap inåt och gränser utåt.

Hans Norebrink

# Boken och recensionen är från 2006, men på grund av sin ständiga aktualitet värd att puffas för. Se högerpopulismens frammarsch och resonemangen om oförsonliga motsättningar mellan olika civilisationer (när det i själva verket bara är den västliga civilisationen som på allvar agerar som en enhet via USA–EU–NATO–IMF).

Läs mer: Larsmo, SVD, Ronnebygatan, HT, Arbetaren,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements