Inget ovanligt med infiltratörer från Säpo

Den mest kände angivaren och infiltratören i en vänstergrupp är Gunnar Ekberg. Under 1970-talet infiltrerade och rapporterade han om den svenska palestinarörelsen i först hand, men även om vänstern i bredare bemärkelse. Han gick så långt  att han själv initierade en rad brott, exempelvis hot om terroristbrott.

I samband med händelserna i Göteborg 2001 var det uppenbart att det fanns infiltratörer. Minst en person i någon av de grupper som ledde nätverken, demonstrationerna, sambandscentraler, konferenser var en infiltratör och på flera av de skolor där folk bodde fanns det infiltratörer från Säpo, MUST och en del utländska säkerhets- och underrättelstjänster. Danska, tyska och flera US-amerikanska var närvarande i Göteborg under George Bush besök och EU-toppmötet.

Efter EU-toppmötet år 2001 så kontaktade ett antal aktivister av Säpo och erbjöds pengar för att bli angivare och arbeta som infiltratörer. Några av dessa talade om det för andra aktivister och några satte upp fällor för Säpo-agenter så att det fanns åhörare när Säpo träffade aktivister. Hur många Säpo lyckades rekrytera är förstås okänt, men några var de med all sannolikhet.

Säpos rekrytering och kontaktförsök har sen fortsatt på olika sätt, man har sökt upp kända aktivister i skolor och på arbeten och hotat med att avslöja vad de sysslar med fritiden i en slags utpressningsförsök mot dem. Brev har skrivits och skickats. I vissa fall med unga aktivister har föräldrar  eller andra släktingar kontaktats och utsatts för hot och utpressning. Själv har jag också fått brev. En annan grupp som Söpo kontaktat och skickat brev till på liknande sätt är ungdomar med koppling till olika muslimska föreningar och församlingar.

Infiltratörer av den typ som beskrevs i gårdagens Uppdrag Granskning är sannolikt inte ovanligt. Speciellt inte om det är så att vanliga polisen har sina egna, Säpo sina och MUST sina. Om de i sin roll som infiltratörer driver igenom våldsamma aktioner och våld (som IB-infiltratören Gunnar Ekberg gjorde och säkerligen andra också gjort) är det verkligen i ett sånt läge att betrakta som våld från vänstern överhuvudtaget? Inte i mina ögon i alla fall. Är den här typen av infiltratörer något som är okej? Jag tycker nog inte det. Det är som några jurister skriver i dagens DN, ett hot mot rättsstaten.

Läs mer: Säpos jakt på aktivister, Brevet från Säpo, Klantskallarna i Säpo, Säpos brev till mig,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Inget ovanligt med infiltratörer från Säpo”

Kommentarer inaktiverade.