Det blåser – men inte mer än det gjort de senaste dagarna

Enligt SMHI ska det blåsa extraordinärt hårt idag. Kanske mest i Halland och Skåne, men ändå ganska hårt i Göteborg och Bohuslän också. Och visst blåser det rejält, men det har blåst ungefär lika mycket i att par dagar nu, med lite uppehåll emellan den starkaste blåsten på halva dagar eller några timmar. Visserligen har jag fått liet problem med takbeläggningen på ett litet uthus, men det har varit större problem vid många tidigare tillfällen. Och uppenbart är det högt vattenstånd, ja mycket högt vattenstånd längs med kusten i hela Västsverige.

Men nån extrem blåst har det faktiskt inte varit ännu. Och värre översvämningar vid havet har vi sett (även vid mycket regnande men det är en annan sak. Vid höststormarna 1969 gick vattnet ända upp till järnvägen i Stenungsund och det enda som då fans byggt på torget, Domus, stod  i ensamt majestät mitt ute i vattnet. Idag skulle dt varit mer som hamnat i vattnet kan man lugnt säga.

Men den blåst som är har ändå inneburit en del problem för kollektivtrafiken här och var med inställda båt- flyg- och bussturer. Liseberg har exempelvis stängt på grund av ovädret.

Det känns faktiskt som om media nuförtiden har en tendens att överdriva farorna och problemen med hårt väder. Det som förr kanske skull setts som en normal storm utmålas nu som en katastrof av stora mått. Vilket det ju ytterst sällan är i vårt land. Kanske är det också så att samhället är sårbarare idag. Bristande underhåll och annan konstruktion på infrastrukturen (ledningsnät, järnvägar, vägar, färjor) kan ju få den effekten. Lättmetallfärjor är ju exempelvis känsligare för vind och vågor än tunga plåtskorvar.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Med lite otur så blåser det ner några träd och vi skattebetalare tvingas öppna upp plånboken till de skogsägare som valt att inte ha sin skog stormförsäkrad !

  VI minns alla det bizarra i hur skogsägare som snålat in på försäkringen demonstrerade för att få ut ännu mer skattepengar i ersättning http://svt.se/2.22620/1.362121/skogsagare_kraver_mer_ersattning  , skall vi få se samma sak nu igen ?

 • Anonym

  Marcus:

  Och jag trodde vi betala skatt för att vi medborgare skulle kunna använda pengarna till gemensamt stöd, men antar att du tycker det är en dålig idé?

  • Visst är det en dålig idee att använda skattepengar till en grupp som aktivt valt bort de försäkringar som alla andra företagare tvingas ha.  Dessa skattepengar kunde vi i stället använt till infrastruktur eller varför inte sjukvård.

 • Pingback: Hôôôgtryck ôôver Vääästra Gôôôtaland()