Denna privata äldrevård – kvinna svalt ihjäl hos Carema

På ett äldreboende i Vänersborgs kommun som drivs av Carema Care har en kvinna avlidit av svält enligt en anmälan till Socialstyrelsen. Under de tre åren på hemmet ska anhöriga flera gånger ha påtalat att kvinnan inte verkade få i sig den näring hon behövde:

Anhöriga hade påpekat under lång tid att kvinnan, som vårdades på ett boende i Brålanda, inte verkade få i sig tillräckligt med näring. Efter att kvinnan hade dött ville de anhöriga därför att hon skulle obduceras. Då konstaterades det att kvinnan dog av svält.

Det är uppenbart att det är ett allvarligt fel med den vinstjagande och riskkapitalägda privata vården. Det är dags att avprivatisera vården, sluta skicka skattepengar rakt i fickorna på skatteplanerande storkapitalister som Kamprad och sniknas riskkpitalbolagsdirektörer (partners som de brukar kalla sig).

Läs också:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Har man tjänat pengar på något sådant, så skall man helt enkelt inte få fortsätta att vara rik längre. Ägande måste medföra ansvar. Har man tjänat pengar på verksamhet som leder till folks död och lidande, så skall man inte få vara rik längre, nånsin. Svårare än så behöver det inte vara.

 • Bara en lite fundering. Min erfarenhet säger mig att det förekommer (omfattning vet jag inte) att människor som känner sig färdiga med livet väljer att just svälta sig, som en av de få möjlighter man har att avsluta. Inget konstigt med det, kan dock komma i konflikt med anhörigas vilja, kräver ju en rätt stor empatisk förmåga för att förstås.Kanske inte alls aktuellt i detta fall men definitivt något att beakta innan man gör poäng av händelser som denna.

  • Det är fullt möjligt att det an var så. Det lär vi aldrig få veta.

 • Svante Ljunggren

  Denna artikel är lite förenklad. Demens är en process som inte går att stoppa och innefattar att man tappar funktion efter funktion där man också tyvärr slutar äta. Man kan kirurgiskt sätta in en PEG, en liten sond som går genom bukväggen men enligt den statistik jag tagit lever patienten i genomsnitt tre månader efter ett sådan ingrepp, i många fall är det mycket ovärdigt då patienten ofta får frekventa lunginflammationer pga mat som kommer upp i luftstrupen och då denne inte kan svälja ned det hamnar det i lungorna. Carema skulle gjort ett bättre jobb med tex näringsdrycker där patienten får i sig förhållandevis mycket kalorier i en liten mängd dryck men tyvärr slutar det alltid på samma sätt då demens en dödlig sjukdom. 
  Vi som jobba inom fältet har ofta svårt att förstå att man vill att sin mamma eller pappa skall få en PEG insatt då det bara förlänger ett lidande. Ofta funderar jag på om de anhöriga har svårt att möta sitt egen dödlighet?
  Svante Ljunggren, sjuksköterska

  • Jag har alltså inte skrivit om sjukdomen som sådan. DU har säkert rätt. Det är fullt möjligt du har rätt om de anhöriga också.

 • Aile Oja

  Jag jobbar extra inom äldrevård och nästan alla äldre äter betydligt mindre än vad vi, yngre vuxna gör. Det finns olika anledningar till det, men det är ganska svårt att vända när det väl börjat. Det är också vida känt att personer i sitt livs slutskede slutar följa de rutiner som håller oss friska och framförallt LEVANDE…. måltider, motion, även umgänge. De kommer att dö förr eller senare.

  Eller menar människorna verkligen på allvar att vi ska tvångsmata 95-årige Asta och se hur hon sedan mår illa av det?? För jag har faktiskt sett det att hända att man
  ”uppmuntrar” de gamla att äta när de egentligen inte vill. Sedan äter de för att de inte orkar med all tjafs.. men de mår absolut inte bra av det.

  Jag har t.o.m. sett anhöriga som kommer med krav såsom att ”mamma ska äta den och den varje dag”. Sedan vägrar ju ”mamman” att äta den mat – eftersom hon inte vill. Skit får dock personalen…. oerhört tröttsamt.