Sjuk upphandling av vård vanns av underliga typer

Upphandlingen av vården för flyktingar med traumaskador från krig och tortyr i Stockholms läns landsting har vunnits av ett bolag med en rad personer som kan ifrågasättas i styrelsen. Dessutom med ett bud som var orimligt lågt. Halva priset i jämförelse med det pris som Röda Korset och andra budgivare gett:

Hans Samnegård, som sitter i centrets styrelse, är den ende läkaren i Sverige som med måttband och kamera dokumenterar skador på tortyroffer utifrån den manual som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter utfärdat.
Han är upprörd över att upphandlingen nu gått till WeMind AB, ett riskkapitalbolag utan erfarenheter av att arbeta med torterade flyktingar.
— De låg extremt lågt under oss övriga fem som var med i upphandlingsprocessen, men också kvalitetsmässigt lägre än Röda korset. Det är tydligt att det är pengarna som styr.

Stockholms läns landsting säger i ett pressmeddelande att valfriheten och tillgängligheten ska öka med fler vårdgivare.
— Sanningen är att det inte blir fler vårdgivare eftersom Röda korsets verksamhet tvingas lägga ner. Vi stod tidigare för 40 procent av lands­tingets rehabilitering av flyktingar med tortyrskador och Danderyds sjukhus för 60 procent. Nu tar WeMind AB över 60 procent och Danderyds sjukhus tvingas med sina 40 procent göra kraftiga nedskärningar.

Med tanke på den vanvård och det vanvett som råder inom andra delar av den privata vårdbranschen verkar det hela ärligt sagt som att spela med människors liv. Det finns ingen möjlighet att tortyroffer och krigsskadade flyktingar kan få lika bra vård som tidigare till nästan halva kostnaden. Som vanligt får de fattigare betala när de rikare vill tjäna mer pengar.

Bolaget WeMind AB är ett vårdbolag där en person i styrelsen är Carl Palmstierna (1953-), en man känd från flera underliga företagsaffärer men som dock aldrig vekar ha dömts för något brott. I styrelsen sitter förutom Palmstierna också Anders Milton, Anna Settman och Pia Rudengren.

Carl Palmstierna sitter i en styrelsen för en lång rad mindre företag, förutom i vårdföretaget WeMind också i läkemedelsbolag som Bluefish, i ett antal företag i finansbranschen med namnet Valbay i företagsnamnet där det centrala bolaget i gruppen verkar ligga i Luxemburg. Samt i en annan liten företagsgrupp med verksamhet i fastighetsbranschen och finansbranschen. Moderbolaget i den heter Palmeister & Partners AB.

Också Anders Milton sitter i en rad bolagsstyrelse, främst i olika läkemedelsföretag av olika slag. Han har tidigare varit VD i Läkarförbundet och satt mellan 2002 och 2005 som ordförande i Svenska Röda Korset. Anders Milton har i likhet med Carl Palmstierna också figurerat i en del skumma affärer med riskkapitalbolag, brottsligt företagsfiffel och annat. Inte heller Anders Milton tycks dock ha begått nåt brottsligt någon gång.

Under Anders Miltons tid som ordförande i Röda Korset anställdes också den senare för brott dömde Johan af Donner i organisationen som kommunikationsdirektör.2009 åtalades denne för att under 9 års tid ha svindlat Cancerfonden och Röda Korset på 6,6 miljoner tillsammans med två företagare som hade Röda Korset som kund. För detta dömdes han till 5 års fängelse i både tingsrätt och hovrätt. En del av pengarna som han stal använde han för att betala för sina barn på pennalismskolan Lundsberg.

Den tredjestyrelsemedlemmen i WeMind, Pia Rudengren har tidigare arbetat på Wallenbergs Investor AB som CFO (det är väl ekonomidirektör det) och innan dess för W-Capital, det som idag heter FAM och ansvarar för Wallenbergstiftelsernas många miljarder. Hon var sen aktiv i bolaget Varyag Resources och det står på WeMinds hemsida att hon fortfarande är det, men bolaget har bytt namn till RusForest och hon sitter helt klart inte i styrelsen för det företaget.

Den fjärde styrelseledamoten i WeMind är Anna Settman och hon verkar inte figurera i några skumma eller underliga sammanhang. Om man inte anser att det faktum att hon är gift med programledaren Peter Settman är skumt.

Initiativtagare till bolaget (och huvudägare också antar jag) ska dock VD:n Urban Pettersson vara. 2008 klassades han som en av de hetaste nätentreprenörerna med sitt bolag WeMinds. Jag antar att det betyder att WeMind då hade en inriktning på psykiatrisk och psykologisk behandling via nätet utan att överhuvudtaget träffa patienterna. Det låter inte direkt som en bra idé och knappast en bar tanke när det gäller behandling av flyktingar. Urban Pettersson och WeMind drive också Psykologibloggen.

När det gäller WeMind finns det alltså en rad underligheter kring de personer som är ledande i bolaget. Anders Miltons tidigare ordförandeskap i Röda Korset väcker funderingar med tanke på att WeMind nu lade ett bud för att konkurrera ut just Röda Korset. Vidare tyder en del på att hans omdöme kanske inte är det bästa då han figurerat i affärer med fifflaren Castro Khatib och var en av dem som anställda svindlaren och bedragaren Johan af Donner. Carl Palmstierna har uppenbarligen också figurerat i en del konstiga affärer där pengar försvunnit. Felaktiga uppgifter på hemsidan för WeMind inger inte heller något större förtroende för bolaget.

Sammantaget tycker jag det finns såpass stora frågetecken kring WeMind AB och de som är aktiva i det att Stockholms läns landsting inte borde sagt jag till ett mycket tydligt underbud vad det gäller flyktingvården.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Sjuk upphandling av vård vanns av underliga typer”

  1. Men snälla, är den här texten på riktigt? Är alla som jobbar i näringslivet per automatisk onda personer som vill världen illa? Jag kommer själv får vänsterhem så jag känner väl till tankegångarna men den här typen av paranoia och marknadsförakt gör ju att vänstern helt förlorar förtroendet. 

    1. Vem har påstått att all är ond? Inte jag i alla fall. I detta fall handlar det om att jag påpekat att två av 5 nämnda personer har ett underligt förflutet. Carl Palmstirern har varit inblandad i affärer där miljontals kronor försvunnit för människor. Anders Milton har haft affärer ihop med kända och dömda ekonomiska fifflare. Det är nu inte jag som skrivit om just det utan E24, Affärsvärlden och Realtid. Är de enligt dig också paranoida vänstermänniskr/vänstertidningar?

      Det handlar alltså om två småföretagare, två småhandlare utan större betydelse inom det svenska näringsiivet. Jag har använt mig av lätt tillgängligt material från välkända ekonomiska tidningar för att visa på att man bör vara misstänksam mot just dessa två.

Kommentarer inaktiverade.