Strejker mot nedskärningspaket

Över hela Europa förekommer strejker och protester mot nedskärningspaket. Grekland är mest känt, men även protesterna i Spanien är omskrivna. Mindre känt är den strejk som förra veckan genomfördes i Portugal. Idag är det sen storstrejk i Storbritannien. Den största på 30 år. Gemensamt för de flesta protester och strejker i Europa är att de vänder sig mot nedskärningar för vanligt folk. Mot sparpaket och nedskärningspaket där fattiga tvingas betala för det som rika ställt till med. Det är studenter som protesterar mot sämre villkor. Det är arbetare som protesterar försämrade villkor, i Storbritannien handlar det mycket om pensionsvillkoren och strejken berör skolor, sjukvård och flygplatser:

Facken har utlyst strejken i protest mot försämrade pensionsvillkor och hotar med fler strejker om en uppgörelse i pensionsfrågan inte nås.

Under allt mörkare ekonomiska moln står Storbritannien inför en kaotisk onsdag.

Trafiken på Londons storflygplats Heathrow hotas. SAS och andra flygbolag har uppmanat resenärer som planerat att flyga till Heathrow under onsdagen att boka om sina biljetter. De statligt anställda passkontrollanterna strejkar, vilket väntas orsaka upp till tolv timmar långa köer för att komma in i landet.

[…]

Fackliga ledare varnade på tisdagen för att endagsstrejken bara kan vara början och hotade med nya strejker efter årsskiftet om en uppgörelse i pensionsfrågan inte nås.

Strejken i Storbritannien beräknas beröra 2 miljoner men effekterna kan bli större då många skolor komrm att stänga och då behöver föräldrar stanna hemma med sina barn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements