Årets svensk – en bloggare och internetaktivist

Christopher Kullenberg Foto: Sara Holmgren/Fokus

Christopher Kullenberg har av tidningen Fokus utsetts till årets svensk 2011.  Och det är väl kul. Kul för honom och kul att priset getts till en nätaktivist. Motiveringen som Fokus angett lyder som följer:

Christopher Kullenberg representerar en rörelse som tagit kampen för yttrandefrihet och öppenhet till den digitala världen. Genom nätverket Telecomix har Kullenberg bidragit till att göra nätaktivismen till en demokratirörelse, som verkar både genom opinionsbildning och med konkreta aktiva insatser, speciellt under den arabiska våren.

Och det var naturligtvis ett skitbra initiativ som Kullenberg med flera tog när Mubarak stängde ner Egyptens kontakt med Internet. men i övrigt tycker jag nog att det hela känns lite överdrivet. Både nätaktivism som demokratirörelse och dess eventuella betydelse för den arabiska våren. Rent generellt har den haft en ytterst begränsad betydelse för själva händelserna och händelseförloppen i arabvärlden. Däremot en större betydelse för vår (vi i väst) kunskap och kännedom om upproren. Och det är naturligtvis bra. Men den rätt begränsade betydelsen för revolutionen i Egypten och den arabiska våren är ingenting som förringar Christopher Kullenbergs insats, det är ju media som har en tendens att överdriva, inte han.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements