Privat vård – bedrägerier

När vårdcentralerna i Västra Götaland privatiserades så utsattes detta för hård kritik. Det skulle bli för många, segregationen skulle öka, de privata skulle satsa på medelklassen och inte bry sig om fattiga osv. Segrationen har sannolikt ökat precis som kunnat beläggas i Stockholm. Ingen undersökning av detta vad det gäller Göteborg har jag tagit del av så det är oklart hur utvecklingen varit i Göteborg. Men mycket riktigt blev det också för många vårdcentraler. Flera privata vårdcentraler har dragits med lönsamhetsproblem. Några stycken har använt sig nya innovativa metoder för att komma runt detta problem. De har helt enkelt fuskat och lurat till sig pengar. Tre polisanmäls och stängs nu av regionen. Det gäller:

• Akutläkarna Stampen på Stampgatan med 2?600 listade patienter. Har systematiskt använt patienter som är listade på andra vårdcentraler för att öka sina egna intäkter, vägrat patienter att lista sig, tagit ut dubbel ersättning med mera. Regionen kräver tillbaka 3,7 miljoner kronor.

• Medical Center i Angered centrum med 3?140 listade patienter. Även här har olistade patienter varit en stor intäktskälla. Läkarna har dessutom tagit ut närmare en miljon i tolkersättning trots att de tolkat till sig själva. Regionen kräver tillbaka 1,2 miljoner.

• Hagakliniken på Första långgatan med 2?870 listade patienter. Här handlar det främst om man från klinikens sida bokfört patienterna på felaktigt men ekonomiskt fördelaktigt vis och på så sätt kunnat få dubbel ersättning för behandlade sjuklingar. Regionen kräver tillbaka 870?000 kronor.

De stora sjukvårdsbolagen behöver naturligtvis inte göra på det viset. De använder sig av andra metoder. LIka tveksamma men dock lagliga. Vinsterna flyttas till utländska bolag gärna placerade i skatteparadis så att man inte heller behöver betala nån skatt.

På precis samma sätt som Triton och Ambea/Carema eller IK Invest och Attendo gör inom äldrevården gör andra riskkapitalbolag som Nordic Capital kring sitt ägande i Capio, ett storföretag som driver vårdcentraler. Även när det gäller vårdcentraler så är Triton och Ambea/Carema med och försnillar våra skattepengar. Ett annat bolag som driver vårdcentraler är Aleris, idag ägt av Wallenbergs Investor men tidigare ägt av Wallenbergs riskkapitalbolag EQT som också har agerat på samma sätt som Triton, IK Invest, Nordic Capital och andra riskkapitalbolag inom vården. Ut med vinsterna till utlandet och skatteparadis. På det sättet har skattepengar pumpats rakt ner i fickorna på riskkapitalister och redan rika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements