Simon och ekarna

För första gången i mitt liv har jag varit på en förhandsvisning av en svensk film. Jag fick förmånen att se filmatiseringen av Marianne Fredrikssons mycket bra bok Simon och ekarna på biografen Draken igår. Även filmen visade sig vara mycket bra, en stark berättelse om att växa upp i Sverige under och efter andra världskriget. Filmen handlar om Simon som växer upp i ett arbetarhem strax utanför Göteborg med sina föräldrar. Han söker sig till ett läroverk i staden och blir vän med en judisk pojke som har en rik bokhandlare till far.

Huvudrollen Simon spelas av Bill Skarsgård men störst intryck gjorde Helen Sjöholm och Staffan Gödicke som Simons föräldrar. Även den tyske skådespelaren Jan Josef Liefers imponerar i sin roll som den judiska bokhandlaren. Bara en sån sak som att han lärde sig svenska för filmens skull inger respekt. Filmen är oerhört vackert filmad och naturen är som en del av filmen, som en del av handlingen av filmen. En eloge till regissören Lisa Ohlin är på sin plats för hur filmen är gjord. Beskrivningen av det judiska och det svenska tillsammans är för mig personligt intressant då min far och han syskon delvis växte upp i en judisk del i Göteborg i en mycket fattig (och radikal) arbetarfamilj under exakt den period som filmen handlar om.

Det enda som irriterar mig lite är att Simons papa Erik är som en karikatyr av en radikal arbetare. Så är det även i romanen och det irriterade mig även när jag läste den. Det är bra spelat av Gödicke, men det är ingen trovärdig gestaltning av en radikal arbetare. Men det är inte främst  filmmakarnas fel utan i huvudsak Marianne Fredrikssons fel.

Det är en mycket sevärd film, en stark berättelse.

Filmen har premiär den 9 december.

Intressant?
Läs mer om filmen: Kulturbloggen, Nordahlfilm, Moviezine1, 2SVTDN12, 3AB, SR,
Om boken och pjäsen som spelades för några år sen på Folkteatern i Göteborg: SVDBokloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp Marianne Fredrikssons bok hos Adlibris

Advertisements