Är nya 45:an felaktigt byggd?

När förra stormen drog in över Göteborg blev det översvämning vid den nya partihallsviadukten på Marieholm. Inte på viadukten, men på E45 under viadukten. Vägen ligger nämligen mycket lågt där, förmodligen under älvens och Säveåns yta. Naturligt avrinning blir i det läget omöjligt och då återstår avloppssystemet. Om detta inte sväljer allt regn som kommer blir det översvämning.

Samma problem tycks också gälla den nya järnvägsviadukten i Alvhem där det under denna storm blivit översvämning. Avloppssystemet tycks inte kunna svälja vattenmängderna och naturlig avrinning verkar inte möjlig då vägen verkar ligga lägre än omgivande markytor och dikesrenar.

Det är inte att man undrar hur vägbyggare nuförtiden tänker. Det handlar ändå om splitter nya vägar. Man tycker de borde vara byggda med tanke på att det enligt alla förutsägelser ska bli mer regn. Kanske är det inte felkonstruerat i förhållande till ritningar, men det är vansinnigt och fel konstruerat i förhållande till verkligheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders, jag kör den vägenbiten varje dag. Den är inte klar ännu. Det handlar om en liten snutt av gamla 45:an som går under järnvägsviadukten. Den kommer inte att brukas när nya 45:an är klar. Den är nyss omlagd för att det var så sanslösa kälskador på den och antagligen har de glömt att göra ren några spygatter.

  • OK, Men järnvägsviadukten är ju alldeles ny, den gamla vägen hade en plankorsning med järnvägen och bommar. Så det är inte den gamla vägen som går under järnvägsviadukten. Mend et kan ju ändå vara en tillfällig väg, en inte klar väg.

   • Jag skrev ”gamla” eftersom de håller på att bygga nya. Det är samma 45:a som förut, men den går under de nya viadukten, that´s right. Ska bli intressant att se hur de tänkt med Lödöse pendeltågstation som byggs där nu. Ett sånt oväder utan lösningar och de kan sabotera hela Götaälvdalens vilja att åka pendeltåg…

 • Christer Olsson

  Det kan också vara så att de fasta avloppspumparna ännu inte är i drift och att  byggpumparna inte fungerat pga att byggströmmen gått.

  • Japp. Det låter faktiskt troligt. Men det är också konstigt att ha vägar där vi behöver elström för att inte få översvämning.

   Sen är det nog också så att det inte är en färdigbyggd E45 i Alvhem.