Svenska kyrkan får allt färre medlemmar

Svenska kyrkan är numera skild från staten och är ett kyrkosamfund precis som alla andra. Som Missionskyrkan eller Pingströrelsen. Fast lite större. Fortfarande är en majoritet av det svenska folket med i Svenska kyrkan. Detta trots att det inte finns en majoritet av lutheranska trosanhängare i Sverige. Svenska kyrkan har alltså fortfarande många medlemmar som inte är troende utan ateister och säkerligen en del medlemmar som tror på gud, men inte egentligen är anhängare av den lutheranska Svenska kyrkan.

År 2000 var 80% av svenska folket med i kyrkan, idag är det 70% och andelen kommer att fortsätta minska. Det betyder att Svenska kyrkan kommer att bli tvungen att sälja kyrkor. Helt enkelt för att de inte behövs längre:

• Sedan år 2000 har Svenska kyrkans medlemstal sjunkit från 83 till 70 procent av befolkningen. Norsjö i Västerbotten har högst andel tillhöriga med 88 procent, medan Botkyrka ligger lägst med 42 procent.

• Ingen kommun i Sverige har ökat antalet medlemmar i procent av befolkningen sedan 2000. Södertälje kommun har minskat mest med omkring 19 procentenheter, medan Norsjö minskat minst med omkring 7 procentenheter.

•Endast två församlingar har ökat medlemsantalet i procent av befolkningen, med 1,4 respektive 2 procentenheter. Skäggetorps församling i Linköping har minskat mest med 29 procentenheter.

[…]

Sedan 2000 har Svenska kyrkan sålt 29 kyrkobyggnader. De flesta har blivit bostäder, andra kontorslokaler.

Mest kontroversiell är försäljningen av Caroli kyrka i Malmö som omvandlades till en restaurang efter försäljningen 2009.

Sannolikt kommer många fler kyrkor att säljas. Det ärt oundvikligt. Den största enskilda gruppen av troende i Sverige är icke-troende. Ateister. Kyrkor har ingen betydelse för ateister. Annat än som historiska minnesmärken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Daniel Ågren

  Jag kan dock som ateist tänka mig att betala extra skatt eller en liten avgift för att bevara våra vackra storkyrkor i landet; ta Sjömanskyrkan i Karlskrona eller de fantastiska domkyrkor vi har kvar, som i mina ögon är precis som du skriver, historiska landmärken och minnen som borde bevaras som utsökta exempel på barockens glansdagar, och finfina exempel på dåtida byggnadsteknik, konst och arkitektur. -Jag tror att oavsett om man gillar det eller inte, så är mycket av det svenska generella tankegodset och samhället format av kyrkan, och även om dessa strukturer inte längre spelar någon signifikant politisk roll, så är det värt att bevara, som vasaskeppet, eller våra gamla befästningar.

  Speciell uppmärksamhet torde riktas mot de få kvarvarande medeltida stenkyrkorna som finns kvar, då stora delar av den svenska konsthistorien finns där.   

  • Jag kan inte annat än hålla med dig.

  • Absolut, jag med. Men det kan bekostas genom Riksantikvarieämbetet förslagsvis, istället för att pengarna ska gå genom kyrkan.

 • Anonym

  Bra, kan vi driva teologerna från universiteten nu?

  De enda jag känner som är med i Svenska kyrkan är de som är för lata för att gå ur och de som bekymrar sig för gravvård. Själv vill jag bli del av en biogasanläggning när jag dör, så jag har helt andra bekymmer.

  Att betala till kyrkan är en dum idé för att bevara kulturminnen. Svenska kyrkan idkar nämligen politisk agitation och har alltid gjort, definitivt i Småland där jag konfirmerades.