Muslimska partier segrare i Egyptens första valomgång

Den stora segraren i den första omgången av det egyptiska valet är Frihets- och Rättvisepartiet som är Muslimska brödraskapets politiska gren. Det är ett förväntat resultat. Men det gick kanske lite bättre för salafisternas parti Nour med 24,4% (wahhabiterna) är förväntat och lite sämre än väntat för Frihets- och rättvisepartiet med 36,6%. Demokrati innefattar att partier som man inte gillar kan vinna val. Nu är väl inte heller Frihets- och rättvisepartiet nån katastrof. Partiet är närmast att jämföra med det turkiska regeringspartiet eller med europeiska kristdemokrater.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det är en första valomgång som berört 13,6 miljoner väljare av totalt ungefär 40 miljoner väljare. En tredjedel av landet valdistrikt ingick i valomgång ett. Av de 13,6 miljonerna röstade 8,5 miljoner. I denna valomgång var det alltså ett valdeltagande på över 60%. Men resultatet i denna valomgång är inte valets slutliga resultat och valdeltagandet är inte valet slutliga.

Vänstern som haft stort inflytande på Tahrirtorget har gått in för att bojkotta valet. Det ser jag som en direkt felaktig och kontraproduktiv inställning. Först kämpar man för att demokrati ska införas, får folk med sig på detta och sedan säger man till folk att de inte ska rösts. Sådant skapar självklart inget förtroende bland några större grupper av människor. Det är huvudlöst agerande alldeles oavsett att demokratin inte ser ut som vi vill ha den eller ens är speciellt demokratisk.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Internationalen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements