Malm – anställda i Ostindiska kompaniet

Del 26 av 33 i serien Ostindiska kompaniet

Ostindiska kompaniet

Jonas Ericsson Malm (1719-75) nämns i listorna över direktörer i Ostindiska kompaniet. Sannolikt var han i så fall direktör under den tredje oktrojen från år 1766 och intill sin dö.. Att han varit anställd i Ostindiska kompaniet synes helt klart, men när han skulle ha varit direktör är mycket oklart. Det finns i listan över direktörer ytterligare en där nästan lika mycket är oklart och det är John Wilson (inte att förväxla med den hundra år senare verksamme John West Wilson) som tycks ha varit direktör under den andra oktrojen 1746-66) men för övrigt är i stort sett inget känt om honom. Han gjorde dock affärer med såväl John Hall d.ä som Jonas Ericsson Malm. John Wilson tycks också ha haft firma ihop med Peter Samuelsson Bagge (1710-79) och någon i familjen Pike i firma Peter Bagge, Wilson & Pike.

Jonas Ericsson Malms far ska ha varit mönsterskrivaren Eric Malm (1693-1720) i Silleberg, Rackeby, Skar. Gamla böcker som Weibulls bok om Göteborgssläkter och CRA Fredberg menar att Jonas Ericsson Malm var far till grosshandlaren Jonas Malm (1745-1808). Enligt kyrkböcker verkar detta inte sannolikt, utan dennes far är en annan Jonas Malm (1706-1783) som var gift med Brita Liungwall.  I vissa källor är hon dock Jonas Ericsson Malms första hustru. Hur och om Jonas Ericsson Malm är släkt med den senare framgångsrika handelsfamiljen Malm i Göteborg ,som de två nämnda Jonas Malm tillhör, är oklart. Jonas Eriksson Malm ägde en firma vid namn Jonas Malm & Son.

Jonas Ericsson Malm hade 5 barn med Christina Löfman (1728-1803) varav dottern Christina Helena Malm (1758-95) var gift med kamrer och bokhållare Jacob Holmström (c.a 1736-1800) i Ostindiska kompaniet och Anna Maria Malm (1763-1841) gift med Hans Peter Wennnerberg (1750-1821). Det senare partens dotter Johanna Christina Wennerberg (1790-1873) var gift med Magnus Wieslander (1779-1850) och de övertog år 1830 bland annat Backa gård i Nödinge. Säkerligen genom arv då den tidigare ägts av Jonas Ericsson Malm och paret Wennerberg tycks också ha bott där innan man flyttade till Förslöv.

Sannolikt är det en son till Jonas Ericsson Malm som benämns Jonas Eriksson Malm Jr i skeppsrullor från Ostindiska kompaniets tredje oktroj. Han dog då senast 1778 ombord på Stockholms slott där han var assistent till superkargörerna. Innan dess hade han genomfört två resor till Kanton som assistent, 1772-73 ombord på Lovisa Ulrica och 1774-75 ombord på Sophia Magdalena.

Hans Peter Wennerberg flyttade till Göteborg 1773 efter en tid i Stralsund och Greifswald. Han fick arbete hos Jacob Habicht, kapten i Ostindiska Kompaniet och blev vän med Nils Bredberg som då var anställd av Jonas Eriksson Malm på Backa gård och senare blev såväl assistent som superkargör i Ostindiska kompaniet. Wennerberg kallar i sin biografi Jonas Eriksson Malm för direktör i Ostindiska kompaniet. Hans Peter Wennerberg var med som skeppspredikant på resan med Stockholms slott 1777-78 på vilken Jonas Eriksson Malm Jr dog, på Lovisa Ulrica 1779-80 och på Gustaf III 1781-82. Han skriver om dem i sin biografi. Vid samtliga dessa resor var hans vän Nils Bredberg med som assistent till suprkargörerna på det andra fartyget som seglade ungefär samtidigt. Därefter arbetade Wennerberg i tyska församlingen och från 1783 i Förslövs församling på Bjärehalvön.

Det finns också en Carl Ericsson Malm i rullorna för Ostindiska kompaniet. Han var assistent på fartyget Gustaf III år 1782 och skulle kunna vara en bror till Jonas Ericsson Malm jr. Carl Ericsson Malm ska ha varit gift med Carolina Bagge (-1814), dotter till Samuel Bagge. Därmed var han svåger till Thomas Morgen Clancey, Jacob Williamsson och Jacob Olbers.

Läs mer på Gamla Göteborg

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Bratt – från Mariestad till handelseliten i GöteborgTreutiger – kaptener i ostindiska kompaniet >>
Advertisements

2 Replies to “Malm – anställda i Ostindiska kompaniet”

Kommentarer inaktiverade.