Fifflaren Antonov orsakar problem för Swedbank

Inte direkt, men krascherna i Antonovs banker i Litauen och Lettland har minskat förtroendet för banker generellt. Vladimir Antonov misstänks för att ha plundrat bankerna på pengar och på så sätt orsakat krascherna i litauiska Snoras Bank och Latvijas Krajbanka. Detta ihop med de problem som de svenska bankerna i Lettland hade under finanskrisen 2008de svenska bankerna hade kunnat gå omkull om de inte räddats av  Lettlands regering efter utpressning från den svenska regeringen. Kostnaderna fick istället tas av den lettiska befolkningen genom hög arbetslöshet och lägre löner. Det är därför naturligt att letter har litet förtroende för banker.

När det därför spridits ett rykte i Lettland om att Swedbank är på väg att gå omkull på samma sätt som Krajbanka är det naturligt att folk blir nervösa och vill säkra sina pengar genom att ta ut dem. Något som i sin tur då orsakar problem för Swedbank. Swedbank själva menar att det inte finns några egentliga problem i banken och den lettiska regeringen har agerat för att stoppa hysterin. Även SEB har till viss del drabbats av samma folkliga nervositet.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements