Enda sättet att få klarhet om Stasi och Säpo är att sluta med hemlighetsmakeriet

Enligt SVD och Marianne Ersson stämmer inte de uppgifter om svenska Stasi-agenter som Birgitta Almgren uppgett i sin bok Inte bara spioner...”. Marianne Ersson menar att hon felaktigt utpekas som Stasi-agent. Hon och SVD hämtar stöd i dokument som de sett och i uttalanden från Säpo. Men det verkar ju samtidigt helt osannolikt att Almgren skulle citera fel eller hitta på saker hon inte hittat i olika dokument.  Hon vidhåller att hennes uppgifter är korrekta, dvs att Säpo ansåg att Ersson var Stasi-agent. Det hela är förstå helt förvirrat och vi utomstående som inte kan se ett enda dokument och bra har olika andra handsuppgifter att gå på vet ju inte vad som är sant eller inte.

Jag menar att det ka vara så att Säpo ansett att Ersson var Stasi-agent, men att det samtidigt är troligt att hon inte var det. Säpo är ju ökända för att jämt ha fel, för att övervaka och gripa oskyldiga människor. som nu. Det som Almgren skriver är därför troligtvis sant, men Säpo vill nu inte låtsas sin gamla tabbe och förnekar därför att de nånsin ansett att Ersson arbetat för Stasi.

Att öppna arkiven och sluta med allt hemlighetsmakeri är faktiskt det enda sättet att faktiskt veta hur det är. Först då kan vi veta om Säpo ljuger eller om Almgren skrivit fel i sin bok. Däremot är det fortfarande så att vi förmodligen bara kommer att ha Erssons ord för att hon är oskyldigt anklagad. Samtidigt kan vi ju kanske se att Säpo faktiskt, sinn vana trogen kan man nog säga, inte har minsta bevis för att Ersson skulle ha varit Stasi-agent och därmed så är saken ur världen. Utan bevis så är Ersson oskyldig. Utan bevis så var hon ingen Stasi-agent.

Intressant?
Läs mer: EX1, 2, Carlssons bokförlag, SR, AB, Röda Berget, Troberg, Laakso, Moberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp Almgrens bok hos Adlibris

Advertisements
  • Anonym

    När partierna går emot opinionen även inom egna partier så snart de kommer i närheten av makten säger en enda sak. Machiavelli styr. Förmodligen är det på så vis att om hemligheterna avskaffades skulle varenda människa i landet bli så förbannade att de skulle göra och säga saker som skulle göra dem till terrorister med dagens definitioner på ordet.

    Juholt, ta bladet från munnen nu, varför kommer du mjukryggig från varje privat möte med Reinfeldt? Varför talar S om en sak i valrörelser och gör motsatsen när de sitter med makten, berätta för oss!

  • Pingback: Att det inte finns nåt i Stasis arkiv bevisar ingenting | Svensson()