Befängd dom mot journalister i USA-allierad diktatur

Martin Schibbye och Johan Persson har av den etiopiska domstolen befunnits skyldiga till terroristbrott. Det är naturligtvis helt befängt. De två är precis lika oskyldiga som de somalier som härom året åtalade i Sverige men så småningom frikändes i högre instans. Precis lika oskyldiga som de palestinier som greps förra året i Göteborg för misstankar om terrorbrott och precis lika oskyldiga till terrorbrott som de unga män som nu står inför rätta i Göteborg för att ha planerat mor på Lars Vilks.

Det finns gemensamma nämnare mellan rättegången i Etiopien och de fall från hemmaplan jag räknat upp. Så fort folk gör motstånd eller har kontakter med motståndsmän som västvärlden i stort anser ha felaktiga åsikter eller metoder så kan man bli misstänkt för terrorism. Är man troende muslim så ligger man sämre till än annars för att bli misstänkt, men det kan drabba all. Exempelvis svenska journalister.

Terroristnojan har sitt ursprung i västvärlden alarmistiska politik, västvärlden fobier för islam och USA:s politik av krig mot allt de inte gillar. Godtyckliga listor på vilka organisationer som är terrorister lämnar fritt för USA-allierade diktaturer som Etiopien att göra egna listor och döma dem som det passar att döma. Martin Schibbye och Johan Persson är dömda för att de hade kontakt med en gerillagrupp i Ogaden (som består av människor med somalisk muslimsk bakgrund, bara det är nog ett problem i sig i den etiopiska regimens ögon)). Men att det överhuvudtaget kan anses vara ett terroristbrott beror på USA:s och hela västvärldens noja, olika listor på terroristorganisationer och stöd till diktatorisk regimer som exempelvis den i Etiopien. Domen är helt enkelt en konsekvens av politiken i västvärlden. Det är också de olika åtalen mot oskyldiga i Sverige.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements