Den privata vårdens människoförakt

Vi skattebetalare i Sverige betalar skatt för att få en värdig och bra vård. Även när vi blir äldre. En del rika och en del av de bolag som de äger vill inte betala skatt och bidra till välfärden. Sådana exempel inkluderar familjen Kamprad, familjen Rausing, familjen Påhlsson, familjen Philip-Sörensen, familjen Wallenberg och deras EQT, Harald Mix och Altor, bolag som Triton och Carema eller IK Invest och Attendo. Dessa och många fler försöker på olika sät slippa betala skatt.

Men inte nog med det. Några av dem tar emot skattepengar för att bedriva vård, äldreomsorg, skola och annat. Några av dessa företag har visat sig bedriva vanvård genom att de sätter vinsten framförallt annat. Det handlar inte om vård för patientens, eller för omsorgsmottagarens skull utan för vinstens skull. För att maximera vinsten för bolagen och deras ägare och investerare, de redan rika svenskarna. Som nu kan bli ännu rikare genom regeringens privatiserings- och nedskärningspolitik. Bli rikare genom att sno våra skattepengar. Det vi andra betalt i skatt. För de rika och deras bolag vill ju helst inte betala skatt.

Det senaste exemplet på att vinsten går först är de människoföraktande metoder som har avslöjats i det privata vårdföretaget Carema. Detta företag har tävlingar och spel för och bland de anställda om att kunna spara mest på vården. För att lära de anställda att vinsten är viktigare än människorna. Ett sparande och en attityd som naturligtvis går utöver vårdtagarna, patienterna, de vanliga människor som vi betalar skatt för att bolaget ska ta hand om på bästa sätt. Det är rent och skärt människoförakt det handlar om.

Detta går inte att bli av med länge vi tillåter företag med vinst som främsta och enda drivkraft att bedriva vård och annan offentligt skattefinansierad verksamhet som har med social välfärd och mänsklig utveckling och välbefinnande att göra. Det är dags att återta sjukvård och skolor i gemensam ägo.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Den privata vårdens människoförakt”

Kommentarer är stängda.