Mordförsök i Tensta – gangsters i farten?

Idag vid 14-tiden larmades polisen i Stockholm om en mystisk bil och springande män på en gångväg i tesnta. När polisen kom dit fann man en skottskadad man i 35-årsåldern:

– Den första patrullen som kom dit konstaterade att det satt en skottskadad man i 35-års åldern i bilen. Det hade tydligen avlossats flera skott, säger Sven-Erik Olsson, vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Den skottskadade mannen var, enligt polisen, vid medvetande när han fördes till sjukhus.

Den här typen av händelser rapporteras regelbundet i media och det kan få människor att tro att brottsligheten i landet ökar. Så är inte fallet. Den totala brottsligheten i Sverige går ner och hör till den lägsta som finns i något land i västvärlden. Även antalet mord, dråp och vållande till någons död minskar och har så gjort några år.

Antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare (den så kallade mordfrekvensen) hör till det allra lägsta i västvärlden. Mordfrekvensen i Sverige har i stort sett alltid legat i närheten av 1 (att jämföra med Finlands 3 till 4 och USA:s ännu högre). Men det har börjat ske en förskjutning från det klassiska knivmordet där full man dödar full kompis eller full nära släkting till gangstermord. Men fyllmordet med kniv är fortfarande det vanligaste i motsats till i Nederländerna där gangsterrelaterade mord är det vanliga.

Mordförsöket i Tensta handlar troligtvis om en uppgörelse i gangsterkretsar eftersom skjutvapen använts.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements