Stort kokainbeslag och tillslag mot Balkanliga

Polisen i Stockholm slog i maj i år till mot en kokainsmugglarliga som sannolikt styrs från Montenegro i det forna Jugoslavien. Totalt beslagtogs 46,5 kilo kokain till ett värde av 110 miljoner kronor på gatan. Mycket pengar, men småsummor i förhållande till hur mycket de rika skattefifflarna försnillar från staten, dvs oss alla (bara IK Invests Björn Savén är skyldig nästan 1 miljard, IK Invest äger vanvårdsföretaget Attendo). Men kokainet kostar troligen samhället mer 110 miljoner i form av missbruksvård, våld, stölder och rån.

En stor del av kokainlangningen i Sverige och Norden styrs av gäng från Balkan och Montenegro är ett centralt land i den så kallade balkanrutten. Balkan är en av de centrala distributionshubbarna för narkotika i Europa. I Montenegro finns de italienska maffiagrupperna representerade och där har de kontakter med andra gäng som har gamla och välfungerande kontakter i Norden. Den kalabriska ’ndranghetan anses vara de som främst har intressen i kokainsmuggling och kokainförsäljning.

Åtal mot de fyra män som gripits i samband med det stora kokainbeslaget väcks idag och åklagaren förväntar sig långa straff. Ingen av männen har erkänt brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements