En halv miljon svenskar hotas inte av fängelse på grund av fildelning

Påståendet om att en halv miljon svenskar hoats av fängelse på grund av illegal fildelning är faktiskt rent trams. En viss praxis har vuxit fram när det gäller fildelning. Det menar i alla fall vissa åklagare. Detta får tidningarna att utropa att en halv miljon svenskar hotas av fängelse. Vilket naturligtvis är rent skistnack. Enbart ett fåtal hotas av fängelse. Helt enkelt för att väldigt få åker fast. Brottet är svårutrett och det är svårt att hitta de eventuellt skyldiga. Dessutom är det väldigt få fall av fildelningsbrott som avgjorts i domstol. 27 stycken hittills under 2011 och 19 hela året innan. Att då hävda nån viss praxis utifrån så få fall finner jag rentav korkat. Vi får väl vänta tills några olika typer av fall avgjorts i HD innan vi vet vad praxis är. Det handlar snarare främst om en skrämselballong från myndigheter och nöjesbranschen.

Genom en rad uppskattade och påhittade uppgifter försöker man framställa det som om 500 000 svenskar löper risk att hamna i fängelse för fildelning. Dels är siffran 500 000 en ren gissning då ingen vet hur många som kan ha fildelat, dvs delat med sig av material med upphovsrätt, på olagligt vis. Däremot vet man att ungefär 1,4 miljoner fildelar. Mycket av det är naturligtvis helt lagligt. Även som siffran på en halv miljon skulle vara korrekt så är en del av de som fildelar för unga för fängelsestraff och som sagt så är det väldigt få som åker fast. Och acceptansen för fängelsestraff för fildelning är mycket låg så skulle det bli omfattande åtal kring detta skulle det sluta med omfattande social protester. Det kommer helt enkelt inte att hända.

Antalet som i verkligheten kan tänkas hotas av fängelsestraff rör sig snarare om tiotal, på sin höjd nåt hundratal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • . .

  Du underskattar problemet tror jag. Att åklagaren inte har resurser att lagföra alla som enligt lagen borde lagföras ändrar inte det faktum att han skulle kunna.

  Dessutom är antagligen en halv miljon väldigt lågt räknat, då många inte inser att det de själva gör är olagligt. Det är ofta jag hör de lite äldre som förfäras av ungdomens låga moral på nätet tala sig varma för dedär gratis ljudböckerna de har på sin iphone eller liknande. Självklart piratkopior, men eftersom de inte laddat ner utan fått dem lagda på telefonen av en yngre släkting inser det inte att det är precis lika olagligt.

  Hur som helst så bäddar det för en situation där det aldrig kommer att finnas oskyldiga när polisen slår till. Har man inte hittat något annat kan man alltid dra till med lite fildelning.

  • Det är klart lagstiftningen är fel, men det kommer inte att bli några massor som åtals. Det finns mängder av lagar som är fel och som i praktiken knappast tillämpas. Detta är en ny sådan lagstiftning.

 • Anonym

  musik o filmbranschen skjuter sig själva i foten när de försöker förmå makthavarna att kriminalisera miljontals nätanvändare som också fildelar och är något som tom min mormor kan.
  samma debatt hade vi när CDskivan uppfanns och samma bransch ondgjorde sig över att deras bransch skulle gå under o en massa bullshit.
  film o musikbranschen kan inte bevisa att fildelning skadar deras finanser tvärtom så ökar deras intäkter tack vare fildelning tack vare internet så är det fler som upptäcker filmerna o musiken.
  världens mest fildelade film Avatar drog också in mest intäkter till filmen så nog f… hjälper fildelning till att branschens intäkter ökar men nej nej de vill hellre kriminalisera sina egna kunder.
  branschen borde istället omfamna nätet o hänga med i utvecklingen än att bekämpa något de aldrig nånsin kommer att vinna eftersom allt fler människor gör det mesta på nätet det är framtiden.
  kasettbandet dog ut, CDn håller på att dö ut. men nu är något helt nytt som kunderna omfamnat o därför borde branschen anpassa sig till den nya tekniken o erbjuda sina kunder alternativ istället för att lägga resurser på att jaga sina kunder.
  makthavarna har ju lyckats förmå bilindustrin att bygga snålare motorer dvs att de lyckats förmå de att anpassa sig o erbjuda sina bilkunder snålare o mer miljövänliga bilmotorer istället för att låta bilbranschen fortsätta smutsa ner miljön.
  ja visst kommer det fler alternativ till fildelning men fortfarande branschen måste sluta upp med att kriminalisera kulturkonsumenter.
  branschen kommer att ge upp denna kamp förr eller senare för de kommer att inse att den nya tekniken går inte att hejda den finns här o den används av miljontals nätanvändare.
  fildelning är här för att stanna o den som tror sig kunna stoppa den kan inte vara vid sina sinnens fulla bruk.

 • Anonym

  ”Antalet som i verkligheten kan tänkas hotas av fängelsestraff rör sig snarare om tiotal, på sin höjd nåt hundratal.”

  Om så vore, är det öht relevant?
  Att själva möjligheten finns öppnar för en helt ohygglig godtycklighet, precis som ”. .” påpekar i slutklämmen ovan.

  Själv är jag helt övertygad om att alla som någonsin tankat/tankar ner någon film ibland, kvalificerat sig för ett fängelsestraff (10-20 filmer, gjort på nolltid).

  Det förstärker bilden av att lagstiftningen är direkt felaktig ytterligare, dvs de flesta gör sig skyldig till ett brott som endast ett fåtal (godtyckligen) lagförs för.
  Denna juridiska anomali måste åtgärdas innan förtroendet för hur lagar tillämpas minskar ytterligare.

  • Det är klart lagstiftningen är fel, men det kommer inte att bli några massor som åtals. Det finns mängder av lagar som är fel och som i praktiken knappast tillämpas. Detta är en ny sådan lagstiftning.

   Om dess alllvarliga effekter på rättsmedvetandet är vi överens.

 • . .

  Dessutom. Svårigheten med att utreda och bevisa dessa ”brott” försvinner i och med Datalagringsdirektivet. Det hela leder, som sagt, till att staten godtyckligt och utan vidare ansträngning kan fängsla vem de vill.

  En annan sak är att straffet du får av staten, ett ofta villkorligt fängelsestraff och kanske några dagsböter, är ganska irrelevant i förhållande till det civilrättsliga skadestånd du kommer att få betala. Praxis ligger kring en halv miljon per film. Eftersom skadeståndet inte beräknas på faktisk skada utan på tänkta licenskostnader och upphovsrättsinnehavarens intresse av att andra inte gör samma sak. Hitintills har bolagen mestadels gjort upp  godo mot att summorna förblivit hemliga. Men det bådar inte gott detta.

  Har man en lag som inte överensstämmer med den allmänna moralen,  och som inte efterlevs av befolkningen; Då ska den lagen avskaffas. I detta fall synnerligen, då det enda som motiverar upphovsrätt över huvud taget är medborgarnas intresse. Upphovsrättsinnehavarna är egentligen inte ens part i målet. Upphovsrätten är en kompensation de får av samhället i ersättning för att förse samhället med verk. Om nu samhället inte har något intresse av verk, eller om verken skapas oavsett, då ska vi inte heller dela ut någon upphovsrätt. Och ska den delas ut, då ska det som med annan offentlig upphandling delas ut så kort som man bara kan. Skapas en tillräcklig mängd verk vid, säg, sju års skyddstid, då ska man inte dela ut 8. Upphovsrätterna är inte till för att upphovsrättsinnehavare ska kunna tjäna pengar; den är till för att de ska skapa verk. Man förväxlar målet med metoden. 

  • Nej, det är inte korrekt. Svårigheter kommer att bestå av många olika skäl. Även om datalagringsdirektivet skulle kunna innebära att det blir enklare. Nej, det leder inte till godtyckligt fängslande av vem som helt. Utan om att ett natal fler kan bli åtalade för fildelningsbrott och några av dem dömda till fängelse. Du överdriver problemet helt enkelt.

   • . .

    Vi får väl se…

    • Ja, vem som helst av oss kan ju ha fel. Vi får se.

 • Anonym

  Märks att tidningar är starkt relaterade till mediabolag…