Året som gått – revolution, fascistisk mördare, gangstermord och stormar

Det viktigaste som hänt under det gångna året är förstås revolutionerna och upproren i den arabiska delen av världen. I Tunisien, Egypten, Libyen, Syrien, Bahrain, Jemen osv. Framförallt har det haft effekter på människors tänkande om vilka möjligheter som finns, vad man kan uppnå och vad demokrati kan innebära. Vidare har bilden av den muslimska elen av världen som demokratiskt efterbliven slagits sönder av upproren i den arabiska delen av världen.

Året obehagligaste händelse var högerextremisten Anders Behring Breiviks massmord på politiskt aktiva vänsterungdomar. Det är det allvarligaste terroristdådet i Nordens historia och också ett tydligt exempel på att terroristdåd i Sverige och Norden främst utförs av högerextremister, fascister. En annan högerextremisisk och rasistisk mördare som uppmärksammats under året är serieskytten i Malmö, Peter Mangs. Rasister och högerextremister av samma typ sitter dessutom i Sveriges riksdag sen valet 2010. Sverigedemokrater kallar de sig. Fascister är vad de är.

Men en av de allvarligaste är vanvården inom de privata vårdbolagen som främst ägs av  skattesmitande riskkapitalbolag. Den typen av saker är inbyggt i systemet med privatiserad offentlig sektor och enda sättet att bli av med vanvården är att återta alltihop i gemensam ägo och under gemensam kontroll.

När det gäller gangstermord och gangsteruppgörelser så plågades Göteborg under våren av en serie skottlossningar ich uppgörelser i backa, något som fortsatt under sommaren men som tyck ha avtagit på hösten. På hösten har istället Malmö stått i centrum för den typen av mord och uppgörelser.

Naturligtvis har Carl Bildt och hans oljeaffärer varit heta nyheter. Speciellt i samband med de fängslade svenska journalisterna. Liksom alla stormar i höst med översvämningar, elavbrott och andra problem. Liksom den kalla och snörika vintern i början av året med samma följder inklusive en massa problem med järnvägstrafiken. Även hör spelar privatisering, marknadifiering och vinstmaximering samma roll för den dåliga funktionen som när det gäller vanvården.

Sen får vi förstås inte heller glömma den ekonomiska kraschen i Grekland, Italien med flera euroländer, socialdemokraternas opionionskrasch och lurendrejaren Victor Mullers Saab-äventyr och ståhejet kring kungen och välkända gangsters.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, SVD1, 2, DN, SVT1, 2, 3, 4, 5, 6, SR1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements