Skatteverket har inte med hyresnivån att göra

I Sverige sätts lägenhetshyrorna genom förhandlingar mellan hyresgästföreningen som representerar hyresgästerna och olika hyresvärdsorganisationer. Marknadshyror tillämpas inte. I Göteborg finns en mycket bra hyresvärd utan krav opå vinstmaximering och hög avkastning till några aktieägare, Robert Dicksons stiftelse. Hyrorna i de hus som stiftelsen äger i Haga, Majorna och Landala är erkänt låga men underhållet är bra. Detta gillar inte Skatteverket som tycker att hyrorna är för låga och vill upptaxera Dicksonska stiftelsen så att hyrorna eventuellt måste höjas med 10%:

Men I ett så kallat övervägande menar Skatteverket att hyrorna understiger marknadsvärdet och vill därför upptaxera Dicksons stiftelse. Om verket tar detta beslut skulle hyrorna i de nära 900 lägenheterna behöva höjas med ungefär 10 procent.

”Inte marknadshyror”

– Skatteverket skjuter från höften. Det är befängt, dels att de lägger sig i hyressättningen som enligt lag förhandlas mellan parterna, dels att de jämför med marknadsvärdet. Vi har inte marknadshyror i Sverige, säger Lennart Sjöstedt på Hyresgästföreningen.

Han hoppas att stiftelsen formulerar ett skarpt svar på Skatteverkets propå.

Också Mikael Jansson, verkställande tjänsteman på stiftelsen, är förvånad över Skatteverkets skrivelse.

– Enligt stadgarna ska hyrorna hållas rimliga. Går de här kraven igenom måste vi höja och då riskerar vi att hamna i konflikt med stadgarna, säger Mikael Jansson

Det är naturligtvis bisarrt och befängt att Skatteverket ska kunna lägga sig i hur hyrorna sätts. fast egentligen är det nog inte det man gör utan man betraktar stiftelsen som en kommersiell verksamhet som ska beskattas på annat sätt än tidigare eftersom den enligt Skatteverket och Länsstyrelsen inte följer sina egna stadgar. Dicksons stiftelse får inte hyra ut till högavlönade och folk med förmögenheter enligt stadgarna och det har stiftelsen gjort. Kritiken mot detta har föranlett stiftelsen att ändra sina regler.

En sak är säker, Skatteverket har inte med hyran att göra och de har inte heller lagt sig i hyressättningen som jag förstår det. Även om de som underlag för sitt beslut använt en befängd jämförelse med marknadshyror. Befängd därför att marknadshyror inte används i Sverige och genom att syftet med Robert Dicksons stiftelse är att inte följa marknadshyror och marknadskrav. Däremot kan Skatteverkets beslut förstås påverka hyressättningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Det är länsstyrelsens ansvar att kolla om stiftelsen följer sina egna stadgar, Skatteverket har ingenting med det att göra heller. Kanske dags att minska Skatteverkets inflytande?

  ”fast egentligen är det nog inte det man gör utan man betraktar stiftelsen som en kommersiell verksamhet som ska beskattas på annat sätt än tidigare eftersom den enligt Skatteverket inte följer sina egna stadgar”
  Men hur kan de göra det? En stiftelse är per definiton ingen kommersiell verksamhet ju. 🙂

  Och vem vill de komma åt egentligen? De som tjänar 29000sek i månaden och bor på en av Dicksons stifelses fastigheter? Ska bara de behöva betala mer hyra i månaden eller? Och tittar man på lönen när man får bostaden eller kollar man varje år vad en tjänar?

  Förresten är det löjligt med sådana gränser. Det är inte ”rättvist” att personen som tjänar 28000sek i månaden inte skulle upptaxeras med 10% i månaden men personen med 29000 i månaden skulle göra det.

  • Det hela verkar helt orimligt faktiskt.