Gislaved – farligast i Sverige?

En man har blivit skjuten i Gislaved. Om han dör så är kanske Gislaved  Sveriges farligaste plats. Mordfrekvensen (antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare och år) blir i så fall över 3 i Gislaved, förutsatt att ingen mer blir mördad på orten i år. Dessutom har i så fall alla mord skett med skjutvapen. Ett unikt svenskt rekord. Mordfrekvensen i Skåne-Blekinge är ungefär 1. I Malmö är den ungefär som i Gislaved om nu den skjutne mannen där skulle dö. Älmhult är just nu betydligt tryggare i alla fall.

Alla inser nog att Gislaved inte är speciellt farligt även om den nu skjutne mannen skulle dö och Gislaved alltså få en enorm mordfrekvens i jämförelse med andra svenska småorter. Stenungsund hade förresten en mordfrekvens på 4 år 2010. Jag tror ingen upplever att Stenungsund är speciellt farligt heller. För att inte tala om det lilla samhället Viken i Skåne. Där kan vi snacka om hög mordfrekvens. Nästan i klass med Midsomer. Viken är knappast farligt det heller. Malmö är inte heller farligt. Mordfrekvensen i Malmö må vara högre än i landet som snitt, men den är inte högre än i andra större svenska städer och inte högre än i Stenungsund. I alla fall inte år 2010.

Det är väl bäst vi har en namninsamling mot våldet i Stenungsund och Gislaved också. De orterna är ju statistiskt sett farligare än Malmö. Höganäs komun är också farligare. Liksom Eslöv, Klippan och många andra små kommuner. I alla fall vissa år.

Inget fel med en namninsamling mot våld, men Malmö är en lugn och inte speciellt våldsam stad. Det är inte farligare i Malmö än i Göteborg eller Stockholm.  Mordfrekvensen i Malmö är inte högre än i Göteborg eller Stockholm.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på “Gislaved – farligast i Sverige?”

  1. Mordet i Gislaved och de andra småhålorna är ju bara statistiska avvikelser. Det finns en allmän otrygghet i delar av Malmö 24/7, rån o misshandel är vanligt förekommande, det är det knappast i Gislaved. Du får gärna försöka fram statistik som säger nåt annat, men du kommer ej att lyckas – se det över en längre tid istället, så blir det lättare att se var det är farligt att vistas.

    1. Viss år är statistiska avvikelser när det gäller Malmö och Skåne också. I hele Skåne var det 2003 (21 med skjutvapen), 2007 (16 med skjutvapen), 2010 (1 mord med skjutvapen), 2011 (11 mord med skjutvapen). i allmänhet har det varit 4-6 mord med skjutvapen per år under 2000-talet i Skåne. Jag har redan tagit fram den statistik som visar annat. Flera gånger. Malmö har lika låg mordfrekvens som Göteborg och Stockholm. Dvs omkring 2-3, dvs ungefär som Finland och Finland är ju onekligen också ett tryggt land.

      http://www.zaramis.nu/blog/2012/01/04/har-malmo-fler-mord-an-andra-storstader/

      Största delen av alla rån och våldsbrott i Malmö sker kring Lilla Torg och andra delar av centrala staden. Det är alltid den typen av stadsdelar som har högst brottslighet (jmfr Avenyn i Göteborg och Stureplan eller Götgatan i Stockholm). Över längre tid så blir Malmö mindre farligt än Stenungsund.

Kommentarer är stängda.