Regeringens order till Tullen: Skit i vapensmugglingen!

Naturligtvis har regeringen inte uttryckt det hela på det viset, men deras instruktioner om att prioritera narkotika, alkohol och cigarretter har i praktiken den konsekvensen. Det är en underlig prioritering. Varken alkohol, narkotika eller cigaretter är lika skadligt som vapen och kanske borde prioriteringen vara annorlunda. Underligt är också att man kan får hur långa straff som helst för narkotikabrott medan straffen för vapenbrott är mycket milda. Det vore ur min synpunkt rimligt med lite längre straff för vapenbrott, lite kortare straff för narkotikabrott och att tullen hade resurser för att hitta vapen.

Sen ska dock inte problemet med vapen överdrivas, varken i landet eller i Malmö. Malmö har faktiskt inte fler mord med skjutvapen eller som är gangsterrelaterade än andra storstäder i Sverige i förhållande till befolkningen. Antalet mord i Sverige sjunker och har så gjort sen 1990-talet. Idag sker det omkring 90 mord i Sverige per år, på 1990-talet var det omkring 100. Huvuddelen av minskningen har skett för de klassiska alkoholrelaterade svenska morden som fortfarande står för de flesta mord i landet. Dvs det handlar om att full man slår eller knivar ihjäl full kompis, fru eller flickvän. Gangstermorden med skjutvapen står ännu för en liten del av antalet mord. Andelen har dock ökat på 2000-talet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Käre Svensson!
  Läs dagens Sydsvenskan så kanske Du kommer in i verkligheten!

 • Anonym

  En tonåring med en spliff från Christiania kommer alltid prioriteras framför en maffiaboss med automatvapen av svenska politiker. Varför? Jo, marijuanacigaretten kan ju döda någon, säger man. Inte genom överdos, nej visst, men röker man jointen jättesnabbt så kan man ju bli galen och kasta sig utför ett fönster på sjunde våning.

  Att man blir psykiskt störd av att röka cannabis fattar ju alla. Se bara på Bill Clinton, Barack Obama, Mona Sahlin och Tomas Bodström!

 • Anonym

  Att de vid Öresund inte har vapenhundar är anmärkningsvärt. Dock skall man förstå att tullen inte har något lätt jobb. Sedan Schengenavtalet så är Sveriges gränser betydligt sämre bemannade. Tullen har tappat lagstöd för rutinkontroller. Smuggling av alkohol och cigaretter är främst ett politiskt problem, även om politikerna gärna skiftar fokus till ordningsmakten för att dölja konsekvenserna av de politiska besluten. Sedan är det oftast de som hanterar narkotika som ser sig nödgade att beväpna sig. Flertalet av skjutningarna i Göteborg är relaterade till narkotikahandel. Konkurrensen på narkotikamarknaden är mördande 😉 Att stoppa smuggling drabbar samma brottslingar som använder sig av illegala vapen.
   
  Vad gäller vapenbrotten är straffen ibland skrattretande milda. Jag har personlig erfarenhet från ett fall där en person inte stannade vid en trafikkontroll. Vid efterföljande jakt körde han i fel riktning i en rondell och drog pistol när han tvingas stanna pga punktering. Pistolen var skarpladdad med en kula i loppet och spänd hane. Han hade dessutom 5 gram heroin på sig och var påverkad hela tiden. Sammanlagda straffet för grovt vapenbrott, hot mot tjänsteman, narkotikabrott, drograttfylleri, vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning var 2 år(plus 1 år extra eftersom det var kvarvarande del av fängelsedomen han just avtjänat sina två tredjedelar av och följdaktligen släppts, den gången hade han avlossat vapen i samband med att han greps). Jag vet inte om jag är miljöskadad men det framstår för mig som ett lågt straff i förhållande till hur farlig hela händelsen var. 

  • Även definitionen av narkotikabrott är ett delvis politiskt problem. Cannabis är mindre skadligt än alkohol och innehav för eget bruk bode kunna var legalt. Jag är idag inte anhängare av legalisering av cannabis (finns ingen anledning att ha en drog till), däremot anser jag att varken kokablad (till skillnad från kokain) eller khat borde vara klassade som narkotika. i de fallen handlar det om folkhälsoproblem (khat) eller inga problem alls. Hälsoproblem ska inte lösas genom att drogklassa saker.

   • Anonym

    Kat problemet skulle lätt lösas genom att transport av kat i mängder större än de för eget bruk förbjöds i EU. Själva logistiken kring kat omöjliggör diskreta transporter i några större mängder.

    • Ja, det är faktiskt inte en så dum tanke. Det tar ju rätt stor plats. Kat är i det stora hela ändå ett litet problem för samhället. Ett större socialt problem för somalier kanske. Men jag är fortfarande tveksam till att det ska vara klassat som narkotika med tanke på att det är mindre skadligt än såväl tobak, cannabis och alkohol.

 • Anonym

  Nu verkar det vara på gång. Kat-förbud i Holland. Det kommer försvåra smugglingen betydligt. http://www.rnw.nl/english/article/hague-plans-ban-qat

  • Jag tycker som sagt det är fel väg att gå. Kat är ingen narkotika. Det är mindre skadligt än tobak, alkohol och cannabis.