Varken Göteborg eller Malmö har stora problem med våld eller gangsters

Men bägge städerna har problem. Bägge städerna har ungefär samma mordfrekvens (antal fall av våldsam död per 100 000 invånare) men Göteborg har mer skjutande och skottlossningar. Skillnaden är att det i Göteborg verkar finnas en kriminell konstellation som dominerar staden. Det handlar om Naserligan som dessutom är i en slags allians med Hells Angels. Naserligan ihop med lokala affärsmän och andra gäng som exempelvis Tigrarna jagade under åren 2008/2009 bort Bandidos och deras supportergäng X-team från Angeredsområdets olika förorter. Det tillfälliga samarbetet gick under namnet Gårdstensalliansen.

Därefter tror jag man ägnat sig åt att rensa bort folk som inte accepterat den nya ordning som överenskoms i samband med ett möte mellan ledare från Bandidos, Naserligan och andra gäng för att få slut på konflikten i Angered. Bland annat genom dubbelmordet i Bergsjön, mordet på Erik Dahlbergsgatan och mordförsöket på Kennedygatan.

Konflikten i Backa mellan folk som lämnat Bandidos, en konstellation som går under namnet Backagänget, och Bandidos är en konflikt som de dominerande gängen i Göteborg, dvs Naserligan och Hells Angels inte velat ha. En del av de skottlossningar och bomber som uppfattats som delar i en konflikten kan istället na varit aktioner från Naserligan och HA för att få stopp på konflikten och oron. Man har ju exempelvis varit noga med att ingen skulle bli dödad vid attackerna kring Långgatorna i Masthugget. Något som ju faktiskt ser ut att ha lyckats för sen dess har det ju varit ganska lugnt, även om några incidenter rapporterats från Hisingen. Även det ett tag sen dock.

Varken Malmö eller Göteborg har dock i en internationell jämförelse någon stor brottslighet eller något omfattande gangstervåld. Antalet mord i Sverige är lågt och sjunkande. Antalet mord i kriminella kretsar är mycket lågt, men dock ökande. I Nederländerna med ungefär samma mordfrekvens som Sverige står gangstergängen för nästan 100% av morden. I Sverige står de för cirka 10%. Det säger en del. Alkoholen är fortfarande den stora orsaken till mord i Sverige.

Situationen i Malmö eller Göteborg är alltså inte på något sätt extrem eller ohållbar. Men det hindrar inte att det kan vara vettigt att minska incitamenten för att begå brott. Det kan man inte göra genom hårdare straff. Det kan man bara göra genom att det går att leva anständigt utan brott och genom att ge unga människor framtidshopp.

För det krävs en annan politik än den vi ser från regeringen idag. Idag ökar regeringen incitamenten och möjligheterna till brott genom privatiseringar och genom att öka klyftorna. Istället borde klyftorna minskas och möjligheterna till brott genom upphandlingar och fiffel tas bort. Det måste finnas arbete åt alla, de måste gå att leva på a-kassa, socialbidrag och sjuklön. Fifflet och fiffelmöjligheterna måste minskas genom att avprivatiseringar och avskaffande av bisarrt upphandlingsförfarande där lägsta anbud alltid antas.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Varken Göteborg eller Malmö har stora problem med våld eller gangsters”

Kommentarer inaktiverade.