Borgerlig politik – skenande bostadsbrist

2005 fanns det 18 000 personer i Sverige som kunde betraktas som hemlösa enligt en undersökning gjord av socialstyrelsen. Nu sex år senare, sex år med en borgerlig regering utan bostadspolitik har antalet hemlösa nästan fördubblats, till 34 000.

Orsaken till detta är att det i praktiken inte byggs några bostäder. Framförallt byggs det inga billiga hyresrätter. Det har regeringen sett till genom att avskaffa det subventionerade byggandet och genom att gynna villor och bostadsrätter. De regler om standrad som funnits länge och viljan till marknadstyrning även i kommunala bostadsföretag har ytterligare förvärrat läget.

Ett läge som dessutom är mycket värre än vad siffrorna på antalet bostadslösa visar. Bara i Göteborg saknas det omkring 50 000 bostäder enligt beräkningar som gjorts. Samtidigt byggs det mycket få bostäder och kommunens planerare fantiserar främst om fantastiska statusprojekt som Gullbergsvass istället för att bygga där det finns möjlighet som kring Mölndalsvägen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

19 Replies to “Borgerlig politik – skenande bostadsbrist”

 1. Sluta politisera alla samhällsproblem. Det här är en syltburk ALLA partier varit inne och kladdat i. För den delen är det i mångt och mycket ett kommunalt problem eftersom det är kommunerna som bestämmer byggandet inte staten.

  Göteborg har kontinuerligt under 20-30 år byggt mindre än behovet, det vi ser nu är kronan på verket av det. De du ska klaga på är alltså Anneli Hulthén och de goa gubbarna (och gummorna) i kommunledningen som helt medvetet inte gjort någonting åt saken. Anledningen är att ingen klagar, klagas det gör man som du gör nu och klagar på regeringen, om de å andra sidan börjar bygga kommer varenda pensionär skriva hyllmetrar med klagobrev och arrangera protestmöten. 

  Med det som bakgrund är det rimliga ur deras synvinkel att förhala beslutet så länge det bara är möjligt. Eller åtminstone tills staten skjuter in pengar i nåt stort statligt byggnadsprojekt som miljonprogrammen.

  1. Ja, helt riktigt. Vilket jag också skrev i inlägget. Socialdemokraterna för också en borgerlig politik. Men problemet har markant försämrats under den borgerliga regeringen med en fördubbling av antalet hemlösa på de år som de suttit i regering.

   Detta handlar om politik. Samhällsproblem är politik och kan bara lösas politiskt.

 2. Vadå exploatering längs Mölndalsvägen? Liseberg skall bygga på parkeringen österut. 

  Att subventionera hyresrätter har bara effekt om resp. kommun vill/kan öka produktionen. Eller hur?

  Påverkas Heden av bidrag till byggnation av hyresrätter? nej!

  Hur skall sub. hanteras? Skall alla få bygga? Tänk om mkt bidragen skala obalans på existerande marknad? Tänk om sub. får bostadspriserna att falla (lokalt). Tror du det blir färre hemlösa då? nej…

  1. Parkeringen österut? Parkeringen söderut menar du kanske?

   Längs Mölndalsvägen finns enorma tomma tomter som står tomma. I Almedal såväl som i Elisedal. Saab-fabriken är tom och övergiven. Det området kan Liseberg ta så kan vi bygga bostäder på parkeringen.

   Vi hade räntesubventioner förut. Den borgerliga regeringen tog bort dem. Lösningar finns. Men det är inte min uppgift eller avsikten med inlägget att i detalj föreslå något om hur det ska fungera.

   Och sköt dig denna gång. Jag har bannat dig förut för att du inte kan hålla dig till kommentarsreglerna och kommer att göra det igen om du inte sköter dig. Inga inlägg i syfte att provocera! Du ligger redan på gränsen.

   1. Ja, menar söderut. 
    Om du tar mitt inlägg som provokation är det din ensak. Det var inte mitt syfte att provocera. 

    Jag belyser bara att det inte är självklart att en sub. får effekt så länge inte resp. kommun kan/vill/hör möjlighet att upplåta mark. 

    Som du vet är luften runt motorvägen dålig. Det är inte attraktivt att bygga bostäder där. Liseberg förfogar redan över p-platsen. Det är deras mark. De kommer sannolikt köpa marken där Saabs gamla fabrik står. 

    Exploatera Heden, Gullbergsvass + förtätning räcker långt. Jag tror Gbg kan dra nytta av subvention på lång sikt. 

    Jag delar din uppfattning om att nuv. system gagnar borätt framför hyresrätt. 

    1. Du har rätt i att det inte är självklart att subventioner innebär ökat byggande. Men jag tror att subventioner är en nödvändig del för att få ökat boende. Liseberg äger marken, dvs kommunen äger marken. De kan göra somde vil med den. Men parkeringen är bara en del av alla tomma tomter längs med Mölndalsvägen. Min bror och jag arbetar för närvarande på en plan för Mölndalsvägen. Vi får se avd vi kommer fram till. För Almedal har Wallenstams tagit fram ett förslag för länge sen, men fått nej av planskäl. Kontor mot motorvägen och järnvägen, bostäder mot ån och Mölndalsvägen.

     1. Liseberg är ett eget bolag. Visst, politiker kan omprioritera, men planarbete pågår för att Liseberg skall expandera. Vem vill ändra på det? är det lämpligt att göra en konflikt av det? Liseberg kan inte flytta, men det kan potentiella bostäder. 

     2. Jag begriper inte din invändning. Saabs fabrik är bättre än parkeringen. Om det ska byggas nöjespark på parkeringen så måste det dessutom byggas kontorshus mellan gatan och Liseberg. antingen det eller fula plank. För annars störs alla boende på Mölndalsvägen den sträckan. Men bägge alternativen är okej. På Saabs område kan det byggas kontor mot motorvägen och bostäder mot ån. Men parkeringen och Saab är bara två av flera lika stora områden längs med Mölndalsvägen.

     3. För Liseberg är det inte bättre. Huvudstråket går i rak riktning söderut från flumeride. Liseberg vill ta parkeringen, se vad de själv skriver. 

      Att skapa konflikter mellan bostadsbyggare och nordens största nöjesfält tror jag inte på. 

      Liseberg behöver all mark de kan få. 

     4. Du har dina egna funderingar och de får du ha. Eftersom Liseberg redan använder en del av Saab-fabriken så ser jag inte problemet. Men det är i slutändan en fråga för kommunens folk. Mig spelar det egentligen ingen roll var Liseberg bygger och var man bygger bostäder. Vad Liseberg önskar spelar heller ingen roll. En helt meningslös diskussion.

      Det finns så mycket utrymme längs med Mölndalsvägen oavsett hur det blir med Liseberg att det räcker till tusentals lägenheter. Och det kan i princip börja byggas nu.

     5. Anser du inte att Liseberg, som trots allt betyder mycket för göteborg (ekonomiskt), borde få förtur till marken? 

      Du har rätt i att det finns mer mark att bygga på söderut. Liseberg är en parantes. 

      Men varför vill du inte bygga på heden? M v h

    2. Du ha rätt i att enbart subventioner inte löser problemen. Men de är en del av lösningen.

     Jag är mot en exploatering av Heden. Däremot för att bygga på Gullbergsvass. Men innan dess kan det byggas längs med Mölndalsvägen, mellan Hjällbo och Gamlestan, bygga ihop hammarkullen och Hjällbo, förtätas i Johanneberg, Guldheden; Ringön, Gråberget i Majorna, Olivedal, byggas och förtätas i Norra Masthugget (norr om långgatorna), vid Färjenäs, Frihamnen, Backaplan osv.

     1. Intressant! Har du skrivit om Heden tidigare? nyfiken! Varför vill du inte se bostäder där? mvh

 3. Kommunen hade dragit igång ett stort projekt, Stora Torp där man skulle bygga både borätter och hyresrätter. Det kom så långt att man kastade ut SVT och rev synvillan, men sen har det gått stå i projektet. Detta beroende på att inflytesrika personer fick reda på att marken där Delsjöns golfklubb ligger på skulle bebyggas… Så inget byggföretag vill längre vara med i projektet.

  Området är ungefär lika stort som hela Guldheden + Johanneberg så det är alltså frågan om över 10.000 lägenheter.

  1. Du har missuppfattat nånting. Det har aldrig funnits några planer på att golfbanan skulle bebyggas. Förseningar i projekt av denna typ beror på överklaganden från enskilda personer men det har inget med golfbanan att göra.

Kommentarer inaktiverade.