Att lagstifta om allemansrätten vore nog dumt

Del 1 av 5 i serien Den svenska skogen

Det är bra att allemansrätten är en rättighet som inte står i lagboken. Det betyder nämligen att man inte kan ändra den eller inskränka den genom politiska beslut om ändrade lagar. Om den fanns i lagboken skulle den vara utsatt för ständiga försök till inskränkningar och begränsningar från inflytelserika och kapitalstarka grupper. På samma sätt som strandskyddslagen ständigt är utsatt för lobbyverksamhet om inkränkningar och begränsningar till förmån för kapitalstarka och rika. Idag är det svårt att förändra allemansrätten och så bör det förbli. En anledning till att det är svårt att inskränka och ändra allemansrätten är att det hela inte är reglerat i lagboken.

Det innebär att skidklubbar och andra kan fortsätta ta betalt för skidspår etc. Men det innebär också att jag kan vägra betala för att åka i skidspåren också. Utan att klubbarna kan göra ett skit. Detsamma gäller exempelvis konstutställningarna på Pilane gravfält på Tjörn om somrarna. De som ordnar dem tar betalt, men jag behöver inte betala om jag inte vill, ingen kan hindra mig att gå på marken utan att betala.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Series NavigationSvensk skog är en mänsklig skapelse – det finns ingen naturlig skog >>
Advertisements