Inte trovärdigt att Hizbollah skulle begå ett terroristdåd i Thailand

Hizbollah är Libanons största politiska rörelse. Det är en religiöst shiamuslimsk färgad politiskt organisation med en strak nationalistisk agenda som också normalt är valvinnare i södra Libanon som domineras av shiamuslimska befolkningsgrupper. Hizbollah har många gånger använt vapen för att få sin vilja igenom och har med all sannolikhet genomfört en rad bombdåd och liknande i Libanon genom tiderna. Däremot har Hizbollah aldrig eller i stort sett aldrig genomfört terroristdåd eller terrordåd i utlandet.

Därför är helt enkelt uppgifterna om den man med påstådd anknytning till Hizbollah som gripits i Thailand för att ha planerat ett terrordåd helt enkelt inte trovärdiga. Själva anklagelsen om terroristverksamhet är vag och kanske inte starkare än de falska som förekommit i Etiopien mot svenska journalister eller i Sverige mot somalier och palestinier. Thailand är dessutom knappast någon rättstat så falska bevis, fällor och rena påhitt kan inte uteslutas. Att ljugande organisationer som CIA och Mossad kan stå bakom själva gripandet genom tips gör inte trovärdigheten större. Sådana organisationer har politiska agendor och politiska motiv för det man gör och kan mycket väl ljuga och hitta på utan skrupler.

Mannen som gripits i Thailand påstås ha svenskt pass och påstås vara anknuten till Hizbollah. Bägge sakerna kan var osanna eller sanna. Oavsett hur det är med det så är inget av det något bevis för att mannen planerat nåt terroristdåd i Thailand eller nån annan stans.

I sammanhanget är det också intressant att veta att shiamuslimer ofta är måltavlor för terroristdåd snarare än utförare. Shiamuslimer är huvudfiender för wahhabiter, salafister och andra religiösa inriktningar som gett upphov till många terroristgrupper (som ofta kallas Al-Qaida även om de sällan egentligen har nåt med varandra att göra).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Svensson gör man terrordåd inne i sitt eget land finns det väl inget hinder att genomföra liknande dåd i utlandet.

  Jag skulle vilja veta när och vilka terrordåd Hizbollah har genomfört inne inne i sitt eget land.

  Hizbollah är 100% fria från terror, däremot har de kämpat och skapades för att be bekämpa den internationella terrorimen. som har vid flera tillfälle anklagat Hizbollah för att vara terristorganisation.

  Du ser hur iranska forskare mördas, Sverige kan vara med och sanktioner Iran, men Sverige kan inte längre fördöma terroratentater i Iran.

  Jag undrar varför man inte tar tydlig avstånd från all terror….

  • Hizbollah är inte fria från att använda terrordåd. Du fantiserar helt enkelt. Hizbollha har aldrig bekämpat terrorism. Du hittar på. regimers förtryck må vara terror, men terrotism är det inte. Detta oavsett hur beutalt och jävligt det är.

   Att man gör terroristdåd i sitt eget land är det vanliga De flesta begår aldrig terrordåd i andra länder. De flesta terroristdåd begås i Irak, och Pakistan, mot den egna befolkningen, mot människor med andra politisk och religiösa uppfattningar, mot förtryckarregimer, mot ockupanter. De mesta terrorismen i världen är nationalistiskt inriktad, så också i Europa där nationalister på Korsika, I Baskien och på Irland står för det stora antalet terroristdåd.

   • Anonym

    Jag har inte tid att hjälpa fanatiker extrimister och fundamentala människor. läget är väldigt allvarligt för människor i Pakistan Irak Syrien Libanon Bahrain Saudiarabien mm och inte minst på grund av usa och storbrittaniens missfoster, den sionistiska statenisrael kom till Palestina.

    Du och alla som tycker att Hizbollah som bekämpat ut Sions armé från södralibanon för terrorister, . jag tycker att det är synd att du direkt stödjer statligt sponsrad terrorism.

    Hitta på har jag inte tid med. du får lära mig hur man sparar tid till detta

    • Och? Jag hjälper mina kamrater i Pakistan. Människor som dagligen konfronteras med terrorism från fundamentalistiska muslimska organisationer och förtryck från regeringen.

     I Syrien har mina kamrater spärrats in oräkneliga gånger av diktaturen. De fortsätter kämpa för demokrati trots det.

     LIkaså har jag kontakter med mina kamrater i Libanon, människor som inte tvekar ett ögonblick när det gäller Hizbollahs reaktionära ståndpunkter och ibland våldsamma metoder mot oliktänkande. Men de tvekar inte heller när det gäller att med vapen i hand och tillsammans med Hizbollah försvara Libanon mot Israels attacker.

     Min uppfattning är att Hizbollah utför (utfört) terroristattacker, men det innebär inte att jag tycker att organisationen för det är en terroristorganisation. Detsamma gäller Hamas, PFLp och många andra. Terroristdåd är dessutom inte alltid fel. Det beror på tidpunkt, mål för aktionen, vilka som drabbas osv.

     Du är helt enkelt för enkelspårig på alla sätt. Ser inte det komplexa i tillvaron.

 • Pingback: Sen när är konstgödsel krigsmaterial? | Svensson()

 • Anonym

  Du har missuppfattat mig. jag menar att jag inte hade tid att hjälpa dina typer.
  Du påstår att du kämpar o hjälper till, du är inte ensam ute med denna budskap, jag undrar vad bush sa när han atackerade Afganistan 

  • Jag har inte missuppfattat dig. Du är precis så förvirrad som jag tror.