Rasismen hos polisen svårutrotad

Närpolisen kring Globen i Stockholm har delat ut ett informationsblad där man på rasistiskt vis pekar ut vissa befolkningsgrupper som brottslingar. Man uppmanar till misstänksamhet mot chilenare, litauer och afrikaner som uppges vara inbrottstjuvar. Polisens broschyr innebär ju faktiskt att man uppmanar till misstänksamhet mot all som uppfattas som främmande eller pratar ett konstigt språk, är svart eller mörkhåriga. För hur skiljer man en chilenare från en argentinare eller från en kurd? Hur skiljer man en litauisk man från enpolsk, rysk eller lettisk osv.

Det hela är ett helt oacceptabelt rasistiskt agerande från polisen. Närpolischefen har dock reagerat starkt mot det hela så vi får hoppas att blir stopp för de rasistiska informationsbladen denna gång:

– ?Det här är oerhört olyckligt, det är absolut inte den typen av information som vi ska gå ut med, säger Lennart Paulsson.
Han menar att informationen är irrelevant och saknar syfte.
–?Viss information bygger på vad vittnen eller målsägande har sett eller tror sig ha sett. Det kan uppfattas som fakta men det är det inte.
Lennart Paulsson tror att oskyldiga kan känna sig utpekade på grund av utskicken.
–?Framförallt är det beklagligt att det kan finnas folk som tar väldigt illa vid sig, det ska inte vi som myndighet bidra till.

Men det visar hut lätt det är för poliser att falla in i rasistiska schabloner på lösa boliner och rasism hos polisen är det ett ständigt återkommande problem med negativa konsekvenser för invandrare och flyktingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements