Befängda, destruktiva och meningslösa stämningar

Allt oftare så stäms ungdomar som anlagt en brand och/eller bränt ner ett köpcentrum, en skola eller nåt annat på stora skadestånd. Som nu med ett fall i Jönköping och som det pratas om i fallet med Berga köpcentrum i Kalmar. Det är ju som jag ser det helt meningslöst och dessutom ett sätt att permanenta fattigdom, och eventuellt brottslighet hos dessa ungdomar.

Om ungdomarna döms till miljonskadestånd skadestånd så får de en skuld som de aldrig kan betala. Allt extra de kan tjäna i lön utöver miniminormen för socialbidrag etc, får de alltid betala för skadeståndet. Hela livet kan de få betala för det handlar om så stora summor som de stäms på. Det hjälper alltså inte ungdomarna på något sätt, utan det snarare stjälper.

Jag har svårt att se vitsen med detta. De som stämmer ungdomarna får ju sina pengar oavsett om de stämmer ungdomarna eller inte. Dessutom är det ofta småpengar det handlar om för försäkringsbolag företag och kommuner. Dessa stämningar är ett otyg som dömer ungdomar till livslång fattigdom. att ungdomarna döms för brottet räcker. De ska inte behöva dömas till ett ekonomiskt livstidsstraff utöver det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Grevad Lux Blogg — Den som förstör får betala()

 • Anonym

  Håller verkligen inte med.
  Som man bränner får man pröjsa.

  Skadestånd är det minsta de borde få.

  • Men du har fel i sak. Skadestånd innebär inga vinnare utan att alla är förlorare. Se min kommentar till majsan.

 • majsan29

  Ett liv i fattigdom? Och? Det kan drabba fullständigt laglydiga också.

  Samhället måste sätta ned foten. Föräldrar ska uppfostra sina barn och lära ut att ta ansvar för egna handlingar. /*Rasistiska formuleringar, borttagna*/ #AS

  Framförallt är dessa domar och skadestånd något som föräldrar kan hålla upp för sina ungar och peka på: ”Titta vad dessa idioter ställde till med för sig och sin familj!”.

 • Nej, för att konsekvensen är fortsatt brottslighet. Det är negativt för samhället som helhet. Enda sättet att få extra pengar om man är permanent skuldsatt är att ha svarta inkomster. Sådant får man genom brott, svartjobb eller ren kriminalitet.

  På det sättet är det ändå samhället som betalar, först för de direkta kostnaderna genom att ungdomarna inte kan betala skadeståndet, sen genom ökad brottslighet och minskade skatteintäkter utan att samhället får tillbaka skulden på något sätt. Stora skadestånd innebär alltså att alla blir förlorare och att ingen vinner på det hela.

  Dessutom vet man av forskning att det bästa är att ungdomar överhuvudtaget inte får nåt straff för dumheter som de gör. Det är säkraste sättet att få dem att sluta med brottslighet tills de blir vuxna.
  http://www.zaramis.nu/blog/2012/01/15/att-doma-ungdomar-for-brott-ar-samre-an-att-de-gar-fria/

 • Anonym

  Haft vänner i piratsvängen. Ett par miljoner i skulder med rullande ränta på, det garanterar bara en enda sak. Framtida inkomster kommer sällan vara vita…