Finskt presidentval idag – sannolikt konservativ vinnare

Sauli Niinistö från finska Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till moderaterna, lär vinna det finska presidentval som inleds idag med sin första valomgång. Ingen lär få majoritet i första omgången, men Niinistö kan enligt opinionsundersökningar få så stort stöd som av 49% av väljarna. Niinistö har överraskat förut så kanske kan han göra det igen. I förra presidentvalet i Finland förlorade Sauli Niinistö knappt mot Tarja Halonen i andra omgången. Det hade i stort sett ingen räknat med.

I andra omgången kommer han då att ställas mot den som får näst flest röster i den första omgången. Som det nu ser ut så handlar det om de grönas kandidat Pekka Haavisto eller centerpartiets kandidat Paavo Väyrynen. Den senare är EU-motståndare medan Haavisto är EU-vänlig. Det är alltså i den frågan ett omvänt förhållande jämfört med Sverige där ju Miljöpartiet är EU-skeptiskt och Centerpartiet EU-vänligt. Det finns också en svenskspråkig kandidat, Eva Biaudet,men hon har inga chanser i presidentvalet även om hon stort stöd bland de svensktalande även om Niinistö är populärast där också.

Den finska presidentens makt har minskat allt mer sen man hade den nästan allsmäktige Urho Kekkonen en gång i tiden och ämbetet har allt mer blivit ett statschefsämbete utan nån större makt liknande den nordiska monarkernas situation i andra nordiska länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements