Spekulanter på Saab – Mahindra med band till Ford och Renault

Det indiska bilföretaget Mahindra är ett av de företag som förväntas lägga ett bud på Saab Automobils konkursbo. Ett annat är turkiska Brightwell och ett tredje kinesiska Youngman som jag skrivit om tidigare.

Bilföretaget från Indien heter formellt Mahindra & Mahindra Ltd och startades 1945 av bröderna J.C. Mahindra och K.C. Mahindra tillsammans med Malik Ghulam Mohammed. Företaget hade ursprungligen namnet Mahindra & Mohammed men det ändrades när Pakistan bildades 1948 och Mohammed blev det landets första finansminister. Eftersom han då också lämnade bilföretaget döptes detta om till Mahindra & Mahindra.

När Mahindra & Mohammed startade så var det ett handelsföretag, men från 1947 tillverkade man Willys Jeep på licens. Idag tillverkar Mahindra förutom personbilar också lätta lastbilar och traktorer. Man äger också moped- och mc-tillverkaren Kinetic i Indien, Reva Electric Car Company såväl som SsangYong Motors i Sydkorea. Man har samarbetsavtal med Navistar International Truck i USA och tillverkar lastbilar i det gemensamt ägda bolaget  Mahindra Navistar. Vidare tilverkar man Reanultbilar i företaget Mahindra Renault som delägs med Renault och dessutom har man ett samarbete med Ford,  Ford India Private Limited (10 000 anställda) som tillverkar Ford personbilar på licens. Där Youngman har kopplingar till MAN, VW och Scania har alltså Mahindra kopplingar till Ford, Renault och därmed också till Volvo.

Mahindra & Mahindra ingår idag i den stora koncernen Mahindra Group, ett konglomerat som fortfarande kontrolleras av familjen Mahindra och har sitt huvudkontor i Mumbai (Bombay). Mahindra Group har 144 000 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements