Brunbjörn – Sveriges farligaste rovdjur

Del 6 av 7 i serien Rovdjur i Sverige

Brunbjörnen är det enda rovdjur i Sverige som regelbundet skadar och dödar människor. Det sker i stort sett enbart när jägare klantar sig vid älgjakten eller nån annan jakt. Ändå förs det inga högljudda hysteriska kampanjer om brunbjörn som det görs när det gäller vargen. Det finns endast cirka 200 vargar i Sverige medan det finns omkring 3 200 björnar. Vilket gör björnen till det vanligaste större rovdjuret i landet.

Brunbjörnen känns igen på sitt stora huvud, små ögon och öron samt puckeln över frambogen/skulderpartiet. Pälsen är tjock och färgen varierar från ljusbrun till mörkbrun. Brunbjörnen har sommar- och vinterpäls och byter under senvåren respektive tidigt under hösten. Brunbjörnen uppvisar en rad lokala variationer över sitt stora utbredningsområde vad gäller storlek, vikt, skallform och färg på päls. Generellt kan man säga att brunbjörnen är större ju längre norrut den förekommer.En normalt byggd björn en längd, från nos till svansrot, mellan 1,7 till 2,8 meter och en mankhöjd på cirka 90 till 150 centimeter. Vikten varierar beroende på årstid, men är som störst på hösten innan vintersömnen. För nordiska brunbjörnar är medelvikten för en hanne 100–300 kg och för en hona 60–200 kg.

Permanent björnförekomst finns från Värmland och Dalarna norrut medan man i hela landet kan få se enstaka vandrande björnar. Sverige skulle dock kunna hysa betydligt fler björnar då björntätheten där björnen finns är mycket låg i jämförelse med andra liknande områden och det finns många fler områden där björn skulle kunna finnas.  I Ryssland, nära den lettiska gränsen finns det  70-90 björnar per 1000 kvadratkilometer medan det i Sveriges björntätaste områden endast finns 20-25 björnar per 1000 kvadratkilometer.

Brunbjörn är allätare och äter både kött och vegetarisk mat. Den äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. Svensk forskning har visat att bär utgör omkring 45 %av den sammanlagda födan på ett år. Den näst viktigaste födan är myror, motsvarande cirka 20 %. Björnen äter även gräs, örter och kadaver. De är specialiserade på att slå älgkalvar. I Dalarna dödas årligen uppemot 25 %av älgkalvarna av björn. Men brunbjörnen kan även slå vuxna älgar. Under våren jagar den som mest och under hösten äter den mycket bär.

Det sammanlagda energiintaget under våren och sommaren är 17–33 MJ (4 000–8 000 kcal ) per dag. Under hösten, före vintersömnen, är intaget cirka 84 MJ (20 000 kcal) per dag. Under sömnen, när björnen gått i ide, så äter eller dricker björnen ingenting.

Brunbjörnen anses inte längre som en hotad art i Sverige så den jagas. Varje år brukar det handla om att jägare får licens för att skjuta omkring 200 björnar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Kungsörn – Sveriges näst största rovfågelHavsörn tillbaka på Västkusten >>
Advertisements
  • Pingback: Det finns ett rovdjur i Sverige som är farligt | Svensson()

  • chrillor

    Dummaste på länge. Hur kan man påstå att björnen dödar regelbundet?? 2 personer har i Sverige blivit dödade på 104 år, kallar du det regelbundet? Det är dessutom inte sant att det är när jägare klantar sig. Det är ett laddat ordval och ganska klantigt uttryckt. Björnen anfaller inte jägaren, den anfaller hunden som har retat upp den. Och vad gör hunden när björnen anfaller? Jo, flyr och gömmer sig hos husse/matte => hunden leder björnen till ägaren.

  • chrillor

    För övrigt finns det betydligt fler än 200 vargar… Man räknar med runt 350, alltså nästan det dubbla mot vad du skriver, ett tips är att du kollar upp lite mer fakta. Det andra du skriver är i övrigt välformulerat och korrekt, så det är ju lite tråkigt att ha småfel som dessa 🙂

    • Nej, det är inte fel. Senaste inventering räknar med strax över 200, kanske 230. Den siffra du använder är ett fantasifoster från vargmotståndare. Se redovisningar av varginventeringar som regelbundet publiceras på fler sajter.