Tårgas vid SPT-insatser? Ingen mer dialog!

En sak är klar, blir det okej för polisen att använda eller att hota med att använda tårgas vid SPT-insatser så blir det dödsstöten för hela SPT-konceptet. Det finns ingen anledning, det går inte, att ha nån dialog med polisen, att arbeta fysiskt nära polisen i kravallsituationer om de kan tänkas använda tårgas. Det blir omöjligt om polisen skjuter en massa tårgas. Dels kan inte polisen längre vara nära de personer som är ansvariga för dialog i demon, dels kan de inte vara nära demon alls. Dessutom behöver polisen masker för att inte själva drabbas av tårgasen. Något som innebär att de slutar vara personer, människor och blir maskerade huliganer. Något som definitivt förvärrar läget när det är oroligt i en demonstration.

Frågan är dock om polisen verkligen menar så som media återger beslutet om tårgas. För det innebär ju att man omintetgör 10 år av positivt förändringsarbete inom den svenska polisen. Vill verkligen polisen göra det?

Att använda demonstrationsvakter och dialogansvariga i demonstrationer för att hålla ordning i oroliga lägen blir omöjligt då dessa måste arbeta mellan polisen och demonstrationen. Är det fullt med tårgas där så blir det omöjligt. Den människa på Rikspolisstyrelsen som kommit på detta måste inte ha arbetat på gatorna på sådär 30 år.

Hårdare regler för pepparsprej är däremot bra. Det används ui de flesta fall helt i onödan idag. Det används ofta istället för att prata med folk. Naturligtvis korkat. Bra att reglerna skärps upp. Men de skärps tyvärr inte upp tillräckligt mycket. Godtycket verkar kvarstå och de regler som införs verkar främst vara till för att skydda polismännen själva.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Tårgas vid SPT-insatser? Ingen mer dialog!”

Kommentarer inaktiverade.