Bombattentat mot polisen I Malmö

Sett över lite längre tid har Malmö inte högre brottslighet, fler mord eller fler skottlossningar än andra större svenska städer. Den stad som  i ett längre perspektiv avviker genom att ligga lite högre i brottslighet, antal gangstergäng, skottlossningar och mord är Göteborg, inte Malmö.

Men just nu är Malmö inne i en cykel med omfattande våld liknaden det läge som rådde i Göteborg 2008-2009. relativt kort tid har många mördats, det har varit ännu fler mordförsök och under natten till idag har en mindre polisstation utsatts för ett bombattentat. Situationen är allvarlig och kräver naturligtvis på kort sikt en utvidgad och riktad polisinsats där Malmöpolisen får hjälp från andra delar av landet. Detta har redan påbörjats. Dåden är , oavsett att malmöpolisen försökt hävda att det inte är så, med stor sannolikhet knutna till den organiserade brottsligheten, i alla fall för de flesta morden, mordförsökenskottlossningarna och naturligtvis också bombdådet mot polisen.

På lång sikt kan dock inte polisiära insatser lösa problemen eller ta bort grunden till problemen som är segregation, fattigdom, hopplöshet, arbetslöshet, sysslolöshet osv. På lång sikt kan bara sociala åtgärder av oliak slag göra det hela bättre.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Bombattentat mot polisen I Malmö”

 1. Som du säkert inte förstår räcker inte socioekonomiska förklaringar på det som sker i Malmö.

  1. Jo det räcker. Jag har titta igenom statistiken noga. Malmö har inte högre brottslighet än andra städer med liknande social och ekonomisk profil. Göteborg ligger högre, Göteborg är lite fattigare, men har färre invandrare.

   4 saker förklarar flertalet brott, kön, ålder, fattigdom och alkohol. Den överväldigande majoriteten av brott begås av unga fattiga män med alkohol i kroppen. Sådant kan motarbetas genom att de unga männen får försörjningsmöjligheter, framtidshopp, sysselsättning och/eller arbete. Etnicitet har ingen betydelse för brottslighet.

   1. Varför är det då inte gammelsvenskar som står för majoriteten av brotten i t.ex Malmö? Varför är invandrare överrepresenterade i svenska fängelser? Det räcker inte att säga att man är fattig för att någon ska blir förstådd som gruppvåldtäktsman eller gängbrottsling. /*Faktapåstående utan källa, borttaget*/ #AS

    1. Jo det är helt vanliga människor med svenska namn som står för majoriteten av brotten I Malmö. Eftersom majoriteten av befolkningen I Malmö är just människor med svenska namn. Torgny Jönsson, Peter Mangs osv.

     Att människor med invandrarbakgrund är överrepresenterade i fängelser och som brottslingar beror på att den gruppen är fattigare i genomsnitt, har högre andel män och en högre andel unga människor än befolkningen som helhet. Kompenseras för dessa saker så försvinner det som ser ut som överrepresentation. Jag redogör noggrannare för detta i andra inlägg som jag länkat. Läs mer där.


     1. Att människor med invandrarbakgrund är överrepresenterade i fängelser och som brottslingar beror på att den gruppen är fattigare i genomsnitt, har högre andel män och en högre andel unga människor än befolkningen som helhet.”

      Håller med. Mycket troligt är det även som i USA – polisen arbetar ej objektivt, en polis har lättare för att urskilja den ”ej vite”, ”vita” begår brottslighet som man ej attackerar i särskild grad (finansiell etc.), ”vita” har i större grad råd med vissa advokater osv… Den ”vite” har också typiskt ett ”diskret/anonymt/typiskt” namn som inte drar åt sig polisens uppmärksamhet i samma grad… För övrigt har man även som oftast lättare att få jobb med ”rätt” namn och hudfärg…

 2. Detta kan vara en inkomstkälla för Malmö och Sverige. Jag tänker närmast på turismen. Att få komma hit och beskåda en sådan pangstad, som Malmö. Måste vara intressant för normala människor. För att studera svenskarna geniala lösningar 
  av brottsbekämpning. Ett mycket tilltalande system, där ingen blir kränkt och framför allt mycket ekonomiskt. Dessa super intelligenta svenskar gör verkligen framsteg, hela världen står bara och gapar av pur förvåning över deras metoder.
  Räddningen för Malmö och Sverige heter Stearinljus! Ett par dussin stearinljus och alla problem försvinner i ett huj. Samtidigt kan turist reklamen gå ut med en annan 
  sevärdhet. I reklamen utropas; ”kom och beskåda  jordens dummaste folk”!
  Hos oss har vi även henner. De äro lustiga att se. Ej penis, ej vulva hava de!

 3. Undersökningar visar att vissa invandrargrupper är överrepresenterade även med hänsyn till socioekonomiska faktorer. Hur förklarar man det?

  1. Jag har tittar på det där. Det stämmer. Förklaringen till det är enligt forskningen rasism. Läs exempelvis Diesens bok i ämnet. Jag har skrivit om det i ett annat inlägg (redan länkat).

   Det finns historiskt i Sverige två fall där man anser att ursprung har spelat en stor roll för brottsligheten. Det mest kända och där det anses vara helt klarlagt gäller desertörer från kriget I Vietnam. De hade en markant högre brottslighet än andra boende i Sverige på den tiden. Det anses bero på deras bakgrund i USA och i krig. Det andra gäller flyktingarna från Ungern 1956. Det är i det fallet inte helt klarlagt, men sannolikt att den gruppen hade högre brottslighet än befolkningen I Sverige. Orsaken i det fallet anses vara att en del av gruppen var fångar som rymt ur fängelse under revolten i Ungern.

Kommentarer inaktiverade.