Socialt språk

Boknytt
Efter fem miljoner år av tystnad
Ingemar Härd
Ordfront

Socialt språk

Det här är en intressant men lite rörig bok om ”Språkets uppkomst” (bokens undertitel). Mer träd än skog typ. Men det kan ju bero på att vetenskapsmännen som vanligt slåss internt om sanningen. Nämnvärt är att författaren inte är en expert utan en kunnig vanlig människa; ­ byggnadssnickare och frilansjournalist.

Det är en massa jobb evolutionen hade att utföra för att vi skulle kunna tala. Främst förändringar i hjärnan och i halsen. Sex, skvaller och samarbete har samband med språket. Intressantast finner jag att språket är den kanske viktigaste komponenten i vår unika mänskliga socialitet. Språk bygger gemenskap, kultur och samhälle – vi blir människor.

Social kommunikation underlättade sociala relationer, sociala regler, socialt arbete, sociala sanktioner, social empati, social förståelse, social stabilitet, social komplexitet, social gruppsamordning, sociala strukturer, samhällskontrakt, symboliskt kollektivt tänkande & identitet och visioner, hierarki som jämlikhet. Det blev lättare att lära av varandra i nuet, ”dået” och inför ”senet” (framtiden).

Hans Norebrink

Läs mer: Newsdesk, GT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements