Ny tågolycka vid Solgården i Stenungsund

Den obevakade järnvägsövergången som finns mitt emot den stor macken invid den första Tjörnbron, Stenungsöbron, har alltid funnits där. Förr  i tiden var det en järnvägsövergång även för bilar. Utan bommar och utan några som helst säkerhetsåtgärder. Blinkade det för att tåg skulle komma så gick man inte över för framförallt tågen norrifrån kunde dyka upp helt utan förvarning. Möjligtvis kunde man höra deras buller strax innan de kom. Jag har aldrig hört talas om att någon dött vid den aktuella övergången förrän olyckan för två år sen då två tonårstjejer dog.

Nu har det hänt igen. En man blev idag påkörd av ett tåg vid den aktuella övergången. Han dog. Möjligtvis är det så att tågan kör fortare idag, kanske är det faktiskt fler tåg som passerar. Eventuellt är folk också oförsiktigare. Kanske är det fler som använder övergången idag. Det senare är troligt eftersom det numera finns en bilväg från Kvarnberget och Nösnäsgymnasiet (har funnits länge) till Solgården och en massa bostäder i Solgårdsområdet som inte fanns förr. Bilarna fick en ny väg så de inte skulle behöva köra över järnvägen på den aktuella överfarten men för gångtrafik har den fortsatt varit öppen.

Även om myndigheter inte hittat nåt fel med övergången och signalerna vid den rent tekniskt så kanske man borde fundera på om man inte borde göra om den. En bro kanske. Det finns en bro över järnvägen och stora vägen lite längre norrut. Den ersatte en liknande järnvägsövergång en gång för länge sen. Den övergången hade visserligen bommar men togs bort ändå. Helt och hållet samt ersattes med en gångbro. Kanske dag att göra detsamma vid Solgården.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements