Kommunal skövling utan åtgärd – mossplockning åtalad

I Hovdalaområdet invid Hässleholm har kommunen kalhuggit ett stort område utan att ha tillstånd för detta. Därefter har man begär bidrag för att plantera området med ädellövskog med mycket ek. Samma typ av skog som man just huggit bort alltså. Sannolikt blir det inga följder för kommunen för tilltaget.

I samma område har en grupp människor plockat mossa som de sedan sålt till företag som tillverkar julgrupper och liknande. Dessa människor har åtalats. Naturligtvis borde de inte åtalas. Att plocka mossa ingår precis om bärplockning i allemansrätten.

Redan på 1700-talet plockade människor i Sverige mossa och lavar för att dryga ut sin inkomst och en del år är bergmossa (egentligen örnlav) en liten men viktig exportprodukt från Göteborg och bohuslänska städer som exempelvis Uddevalla. Viktig för den lokalbefolkning som drygade ut sina inkomster med att plocka mossa utanför sillfiskets, trankokningens och insaltningens hektiska period på hösten och förvintern.

Örnlav användes för att tillverka rödfärg och exporterades framförallt till Storbritannien. Det var fritt att plocka då och bör vara fritt att plocka idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Håller med till fullo!