Sveriges enda ouppklarade polismord

På morgonen måndagen den 17 februari 1992 eskorterade Leif Widengren och två poliskollegor en värdetransport från Securitas till posten i Högdalens centrum söder om Stockholm. Värdetransporten skulle hämta pengar från postkontoret när fyra rånare slog till och kom över cirka 20 miljoner kronor. 

Under vapenhot hade väktaren från Securitas togs som gisslan och drogs in i en vit BMW. Rånarna vände sig om när han såg polisbilen och avlossade skott med flera vapen. En oskyddad Widengren i baksätet träffades av spårljusammunition som också antände baksätet. Han avled i ambulans på väg till lasarettet. Den gisslantagna vakten kastades sedan ur rånarnas flyktbil. Man hade fortsatt till en pizzeria där den nya flyktbilen, en mörk Saab, stod parkerad. Den hittades på ett industriområde i Västberga. Där tog spåren efter rånarna slut.

Utredningen omfattar mer än 50 000 dokument från förhör, tips och tekniska undersökningar men ännu har ingen gripits. En belöning på två miljoner kronor är utfäst. Polisens Cold case-grupp har hand om fallet som alltså ännu inte är löst.

Andra kända polismord i Sverige är morden i Malexander som utfördes av en grupp nazistiska bankrånare, mordet på polisen Ragnar Sandahl i Nyköping 1966 som utfördes av Gunnar Norgren som vid tillfället var ute på dåligheter tillsammans med Clark Olofsson, polismorden i Handen 1967 och polismordet i Nyköping år 2007.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements