Odlat kött – framtiden?

Forskarna har tydligen löst frågan med konstgjort kött och det finns de som räknar med att tillverkning ska kunna starta om en sådär 20 år:

I oktober ska en provsmakare – utsedd av en hemlig finansiär – sätta tänderna i världens första hamburgare tillverkad av odlat kött. Men sedan lär det dröja minst tio, tjugo år innan det odlade köttet kan finnas i affärerna. Om ens någonsin.

– Utmaningen är att tillverka köttet mer effektivt än korna gör. I dagsläget gör vi av med mer energi än en ko när vi odlar köttcellerna, säger Mark Post.

Jag vet inte om det är speciellt viktigt att få fram odlat kött, viktigare borde vara att mat produceras lokalt för lokala behov. Det minskar klimatbelastningen radikalt då storskalig köttuppfödning för exportmarknader då inte kommer att finnas i nån större utsträckning. Å andra sidan kräver det förmodligen att man i vissa delar av världen måste äta kött. Skandinavien är ett sånt område. Men självklart behöver vi inte ät så mycket kött som vi äter idag. Med lokal produktion kan inte alla människor på jorden leva på vegetarisk föda enbart. Animalisk blir nödvändig för många, men det innebär förstå inte att kött måste ätas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements