Brightwell – bulvan för Victor Muller?

Sannolikt inte, men Brightwell och dess ledande person, Alphan Manas, tycks kunna ha kontakter. Alphan Manas grundade Brightwell Holdings BV år 2006 i Nederländerna och när man lade ett bud på Saab Automobils konkursbo så skedde bland annat med hjälp av kontakter med Victor Muller:

En av dem som är intresserade av Saabs konkursbo är det turkiska investmentbolaget Brightwell Holdings. Bolagets styrelseledamot Zamier Ahmed har kommit till Stockholm där han har sammanstrålat med Saabs förre huvudägare och vd Victor Muller som hjälper Brightwell med att ta fram ett bud. Muller anser att det turkiska bolaget är den bästa spekulanten.

”Enligt min bedömning har de störst chans att återstarta Saab som helhet” skriver han i ett sms till TT.

Han bedömer att Brightwell är den kandidat som ligger bäst till för att få möjlighet att bygga Saabs nuvarande modeller, 9-3, 9-4 X och 9-5, där General Motors hittills vägrat släppa ifrån sig licenserna till någon köpare.

Brightwell kontaktade Saab redan under rekonstruktionen i höstas med en önskan om att köpa in sig.

I Turkiet är Brightwell inblandade i diverse olika projekt men inget som tillnärmelsevis liknar bilindustri:

Alphan’s role at Teknoloji had been that of “Business and Market Development”. His most successful venture with Teknoloji was that of a licensed sports betting project where he acted as project leader until they sold their 20% stake in 2005 for 400 million USD.

Alphan Manas has participated in several important infrastructure projects in Turkey at the government level and assisted in the drafting of bills, communiques and decrees.In my searching, I came across a power point on Hydrogen Business Opportunities in Turkey presented by Mr. Manas. In this presentation they spoke about the REPZEB Project which stands for Renewable Energy Powered Zero Emissions Boat. The objective is to show a clean and 100% renewable energy driven marine transportation vehicle to encourage and motivate both government and private sector companies to take part and invest in hydrogen economy efforts for a sustainable and clean earth.

Som jag ser det hade Brightwell varit en dålig köpare av Saabs konkursbo. Att tro att Brightwell hade kunnat fortsätta tillverkningen i Trollhättan är utan tvekan naivt. Att Brigthwell nu drar sig ur försöken att köpa Saab Automobil är därmed ingen som helst förlust. Utan kanske bara bra. En ny cirkus modell Victor Muller och Spyker är ingen betjänt av.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements