Svenskmedia Öresund AB

Del 6 av 9 i serien Internetbedrägerier

Svenskmedia Öresund AB är ett företag  som erbjuder katalogtjänster, webbtjänster och hemsidor. Det drivs av två bröder, Paul Burton och Isak Burton. Efter kontakter med Paul Burton verkar det uppenbart att de båda bröderna och deras företag inte har något att göra med den bluff- och brottshärva kring hittaforetagen.se och Företagslansering i Sverige AB som just nu rullas upp av polisen i Skåne. Detta trots att bröderna har en mängd domäner med liknande namn som de i brottshärvan aktuella personerna och företagen haft inregistrerade.

Man använder sig också av beteckningen Länsdelen vilket också personerna och företagen kring hittaforetagen gjort, som exempelvis Länsdelen i Norden AB och Länsdel.se. De två sistnämnda har inget med bröderna Burton och deras företag att göra och Paul Burton menar att detta lett till en rad problem för dem. Bröderna Burton och deras företag sysslar så vitt det är känt inte med den typ av bedrägeri och brottslighet som har avslöjats kring hittaföretagen.se.

Men ett faktum kvarstår. Svensk Media Öresund AB har av några personer anklagats för lurendrejeri och oetiska arbetsmetoder:

Det här är en berättelse om hur en forcerad försäljningstaktik i kombination med språkproblem kan ställa till det.

Birgit Jensen blev uppringd av en säljare från företaget Svenskmedia Öresund AB, som talade om att de redan hade alla hennes uppgifter på sin hemsida och att de nu undrade om hon ville vara kund de kommande tolv månaderna. Hon skulle då få diverse tjänster, bland annat hjälp att hamna långt fram vid sökningar på internet med sökmotorn Google.

– Jag bad dem att skicka ett erbjudande så jag kunde titta på det i lugn och ro. Då började säljaren fråga mig om en massa saker och jag trodde att det var uppgifter han behövde för att kunna skriva ihop ett förslag till mig. Jag var angelägen om att få mer information, eftersom det lät som om jag redan var kund. Jag funderade på om jag hade beställt något tidigare och ville få veta mer, förklarar Birgit Jensen.

Hon är från Tyskland och behärskar inte svenska fullt ut ännu. När säljaren fortsatte ställa frågor svarade hon till slut bara ja.
– Han pratade så fort att jag inte hängde med, men jag trodde ju att han höll på att samla uppgifter till det förslag han skulle skicka.

Det visade sig dock att hon svarat ja på frågan om en orderbekräftelse, och en sådan kom också med posten, liksom en faktura på 3 113 kronor.
– Jag blev så fruktansvärt arg när jag insåg att jag blivit lurad, förklarar hon.

[…]

Adam Sand på företagets kundservice menar att företaget skött sig helt efter regelverket, och menar att Birgit Jensen borde ha sagt till om hon inte förstod. Han ser heller inga problem med att säljaren talat om att Birgit Jensens firma redan fanns med på Kronobergsdelen.

– Men våra säljare får absolut inte säga till de företag de ringer att de har betalat till oss tidigare, säger Paul Burton, som är vd för Svenskmedia Öresund AB.

Det ska i detta sammanhang påpekas att Svenskmedia Öresund AB inte finns upptagen på Svensk Handels  varningslista och att ägarna inte har begått nåt brott eller dömts för nåt brott i detta sammanhang. Så vitt jag kan bedöma har de inte begått några olagligheter vid försäljningstillfällen heller. Även om det förefaller som om det inte gått riktigt schysst till. Ibland tycks de också ha en något överdriven tilltro till värdet av de domäner de äger.

Firman finns dock omnämnd på sajter där bluffbolag diskuteras och upptagen på andra varningslistor. Det finns också ett annat företag med likartat namn som ingår i en företagsgrupp med anknytningar till härvan kring hittaforetagen.se. Detta företag har vad jag förstår ingen koppling till bröderna Burton som förresten själva tidigare drivit en glasskiosk.

Så frågan är, är Svenskmedia Öresund AB ett seriöst företag som oförskyllt drabbats av att banditer och skurkar använt likartade namn så som Paul Burton hävdar att det är. Och att det är en anledning till att företaget omnämns på sajter där bluffbolag diskuteras. Eller är det så att de som tar upp Svenskmedia Öresund AB på diverse sajter som ett blufföretag eller eventuellt blufföretag har rätt.

Intressant?
I media om blufföretag: SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Huvudsakliga källor till ovanstående uppgifter är allabolag.se och internetsweden.se. Det senare är en sajt som drivs av en person vid namn Peter Forsman som tycks arbeta på IIS, den organisation som är ansvarig för internet i Sverige och närmare bestämt på .SE Registry. Länkarna i inlägget leder till olika källor och artiklar med anknytning  till detta inlägg. Paul Burton har både ringt och SMS:at mig.

Series Navigation<< Domänskojarföretaget NDH Sweden ABRelevansa AB – seriöst eller skumt? >>
Advertisements