Problem att definiera ”kränkande fotografering”

Den nya lagstiftningen som kommer att föreslås av förbudsminister Beatrice Ask kring så kallad kränkande fotografering kan vid en första anblick verka sympatisk. Det finns självklart en lång rad situationer där foton kan anses vara kränkande och fotograferingen ett övergrepp. Men det finns också problem med denna lagstiftning.

Jag misstänker att lagen i praktiken främst kommer att skydda överklassen och kändisar. Flertalet foton som tas på sådana personer utan deras godkännande kanske kan bli olagliga med hjälp av den nya lagen. Och hur blir det om man tar ett foto på en känd person i ett nazistiskt demonstrationståg eller på ett sverigedemokratiskt rasistiskt möte. Kommer det att anses vara ”kränkande fotografering”? Jag misstänker att så kan bli fallet och som det blir så blir den nya lagen svårt problematisk.

Intressant?
Bloggat: Högberg, Moberg, Kulturbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Problem att definiera ”kränkande fotografering””

Kommentarer inaktiverade.