Terroriståtal mot svenskar

Jag har tidigare varit mycket skeptisk till misstankarna mot 4 män för att de ska ha förberett ett terroristbrott mot Jyllands-Posten i Danmark. Visserligen är Jyllands-Posten en tidning med en rasistisk underton men jag har ändå funnit misstankarna långsökta. När de nu till slut åtalas kanske jag måste backa från min tidigare ståndpunkt:

De åtalade är Munir Awad, Omar Abdalla, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti. Tre av dem är svenska medborgare, samtliga bor i Sverige.

[…]

Tre av svenskarna greps i en av PET videoövervakad lägenhet i Herlev där även en då 26-årig irakisk asylsökande bodde. Zalouti hoppade av under bilresan i Jönköping efter något slags dispyt med sina kamrater. Han återvände sedan till Stockholm där även han greps.

I hyrbilen hittade polisen vapen och ammunition: en k-pist, ett laddat magasin, en ljuddämpare samt ytterligare 36 niomillimeters skarpa skott.

I lägenheten påträffades en pistol med ett laddat magasin samt ytterligare 37 skarpa skott. Övriga beslag var plastband, som antagligen skulle ha använts för att bakbinda personer, och 20 000 dollar i kontanter.

Alla de åtalade nekar till brott, men något brott har de ju planerat med tanke på de vapen som hittats. Det kan naturligtvis också handla om att de planerat bankrån eller nåt liknande för att finansiera verksamhet i Irak eller Afghanistan. Så egentligen har min åsikt nog inte ändrats. Det som presenterats hittills tyder inte på att det är bevisat att de planerat ett terroristdåd. En av de åtalade, Munir Awad, har tidigare varit gripen i Pakistan där han misstänkts för terroristbrott medan släppts då inget kunnat bevisas. Han greps den gången ihop med Guantanamo-svensken Ghezali som aldrig gjort sig skyldig till något terrorbrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Ja, och var det bara ett sketet rån så räcker det väl att de får gå till nå’n soc-tant och gråta lite. Du är fan bra naiv.

    • Tycker du att det räcker? Jag tycker de ka dömas för vapenbrott och förberedelse till rån alternativt terroristbrott. Men det senare återstår att bevisa och jag tvivlar på att ordentliga bevis finns.