Marknadsstyrning och vinstjakt nära orsaka flickas död?

Strax efter att en 10-årig flicka knivhuggits i Hjällbo så ringde gärningsmannen till SOS Alarm. SOS Alarm vidarebefordrade inte samtalet till polisen. Detta enligt Göteborgs-Posten. En följd av SOS Alarms nonchalans kunde eventuellt ha varit att flickan inte klarat sig. En annan följd var ökade kostnader för polisen då en massa onödigt arbete fått utföras. Hade SOS-Alarm vidarebefordrat larmet från gärningsmannen hade denne kunnat gripas omedelbart. Ingen övertid och inte en massa poliser som arbetade med fallet. Inte heller en massa oroliga föräldrar.

SOS Alarm tycks fungera allt sämre och min uppfattning är att den primära orsaken är vinststyrningen, marknadsstyrningen som gjort att företaget organiserats på ett sätt som inte går ut på att hjälpa utan på att göra maximal vinst. SOS Alarm borde ägna sig åt omsorg om människor inte åt att jaga vinster.

Den misstänkte gärningsmannen överlämnade sig själv till polisen i ett sydeuropeiskt land och har nu överförts till Sverige och häktet i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det handlar inte om själva nödsamtalen, i detta fall så kom en ambulans.

  Man bör nog invänta ett svar ifrån SOS. De kanske trodde att det var en av många busringningar. Många som ringer och säger att de har gjort något hemskt, så är det ofta en sk. gratis taxi beställning. Om de fick specifika detaljer  så borde samtalet kopplas till LKC. (Vilken man kan nå själva på 11414). Än så länge så har tidningen bara kollat med en part.

  • Du kan ha rätt. Men jag är tveksam. Felringningar, busringningar och tokstollar är naturligtvis ett problem. Det beror alltså lite på vad han har sagt i samtalet hur vi i slutändan ska bedöma detta.

   Ambulansen kom på grund av ett annat samtal. Det är jag medveten om.

   • Vi kan iaf båda hålla med om att om han t.ex. sa var och när han hade gjort något, så borde iaf SOS rådgöra med LKC. SOS Alarm ska ju inte ta polisiära beslut. Utan vaktbefälet ska besluta om patrull ska skickas. Det allra bästa skulle vara om alla polis samtal gick till LKC, som sedan får besluta om åtgärd. SOS alarm fungerar mest för kommunal räddningstjänst. Dåligt på polis delen, och ännu sämre på vårddelen (det är inte ens alla landsting som använder SOS alarm)

 • Ulla Pettersson

  Vi borde ju inte bli förvånade, det fungerar sämre och sämre.